Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FRIGE DEMIRTAS – BRYT MED TURKIET!

En domstol i Turkiet dömde på måndagen den tidigare ledaren för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas, till tre och ett halvt års fängelse för att ha förolämpat Erdogan (TT). Förtrycket av HDP måste slås tillbaka! Frige Demirtas! Bryt med Turkiet, Sverige och EU!

Igår bröt upplopp ut i Bristol i vad som sannolikt kommer att utgöra den första instansen av nya former av motstånd mot den drakoniska lagstiftningen rörande polis, domstolar och brottsbekämpning (Freedom News).

Japans förbud mot samkönade äktenskap strider mot konstitutionen. Det slog en domstol i landet fast i veckan. Beslutet ses som ett stort framsteg för den japanska HBTQ-rörelsen (Arbetaren). Kärleken uthärdar allt (GT).

Vaccinpasset kritiseras. ”Vi kanske kan använda EU-avgiften till något vettigare om nu EU tänker förändra ”europakontraktet”. Än värre är den grundlagsvidriga idén om att svenska medborgare inte ska få resa fritt och ha tillträde till hela sitt land” (Magasinet Paragraf). Den ”fria rörligheten” , en av EUs grundpelare, omprövas. Det är oroväckande hur pandemin används för diverse repressiva syften ; detta är inte det enda exemplet.

”Behöver Moderaterna en kurs i akademisk frihet?” Frågar en rubrik på SDS Debatt. Ja, säkert. Det är många kurser (M) skulle behöva gå. Om arbetarklassens villkor, demokratins historia och nyliberalismens skadeverkningar kan vara några förslag, men de tänkbara ämnena för moderaternas fortbildning är i stort sett obegränsade. Endast SD är mindre allmänbildade men på dem biter ingen folkbildning alls så vitt jag kan bedöma.

Konsten: Frida Kahlo, revolutionär konstnär. Konstforskningen har nu förtjänstfullt flyttat fokus från hennes person till hennes verk.

***

Citatet: ”Jag är övertygad om att socialism är det enda svaret och jag uppmanar alla kamrater att föra denna kamp till ett segerrikt slut”. — Malala Yousafzai, Nobels Fredspristagare 2014.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: