Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SÅ TAR VI DEMOKRATIN TILLBAKA.

Ska demokratin överleva den auktoritära anstormningen måste den ovillkorligen förändras – det vill säga fördjupas. Demokratins kris kan bara bekämpas med mer demokrati. Mycket mer.

Det är allmänt bekant att politiker ur alla partier ideligen och ända sedan den allmänna rösträttens införande fattat identiska beslut, inte utifrån vad de representerat hos väljarna, utan vad som gynnat partiet, lobbyisterna och/eller dem personligen. Därmed är deras förtroende förbrukat och den representativa demokratin ett sken och ett bedrägeri. De f.n. högst iögonfallande arvodena bara understryker detta. Politikerna har blivit den indirekta demokratins högsta kast. Lobbyismens odemokratiska genväg bör förbjudas.

För att återupprätta demokratins reella innehåll bör alltså nuvarande system avvecklas och ersättas med ett direkt och realiserat folkstyre helt utan yrkespolitiker (som också i många fall saknar yrkeserfarenhet och från politikerkarriären går vidare till pr-byråer etc. under eller efter förtroendeuppdraget).

En reell och direkt demokrati kan utformas på många sätt, med handuppräckning lokalt som i Schweiz, genom arbetarråd som i forna Jugoslavien eller genom e-demokrati som verkar vara det mest utvecklingsbara. Dessutom snabbt, enkelt, säkert och helt gratis. Med röstkortet ersatt av en e-legitimation kan varje medborgare informeras digitalt i de löpande aktuella frågor som ska avgöras och folkomrösta direkt hemifrån eller i annan skyddad miljö – inte rådgivande utan beslutande. Administrationens uppgift blir att upplysa opartiskt om alternativen och dess tänkbara för- och nackdelar samt att sammanställa och implicera valresultaten. Särskilt vikt ska läggas vid välmotiverade medborgarförslag.

Min enda reservation gäller inte e-demokratin i sig utan det farliga faktum att vi just nu i historien befinner oss i ett auktoritärt högerträsk. Grundlagen, den politiska debatten och folkupplysningen behöver därför stärkas och direktdemokratin kan då förhoppningsvis verka progressivt. Ur en upplyst befolknings (där är vi kanske inte riktigt än) synpunkt finns inga nackdelar med ett e-demokratiskt system. För yrkespolitikerna, lobbyisterna och partierna innebär det ett hårt slag. Eftersom makten vill ha makten kommer den att sätta sig på tvären. Det enda som i långa loppet kan få Staten att överlämna makten till folket är hotet om revolution – som var det som avgjorde demokratins införande tiden strax efter Ryska Revolutionen 1917.

Lyckas vi införa nominell folkmakt har vi redskap att ta itu med de återstående hindren för demokratin – Staten, Kapitalet och byråkratin.

***

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: