Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MODIGA KVINNOR, del 1: ZHANG ZHIXIN.

***

Zhang Zhixin (kinesiska: 张志新; ) Chang Chih-hsin; (1930-1975) var en dissident under kulturrevolutionen som blev känd för att kritisera avgudadandet av Mao Zedong och ultra-vänstern. Hon fängslades i sex år (1969 till 1975) torterades och avrättades sedan, för att hon hade motstridiga åsikter samtidigt som hon var medlem i Kinas kommunistiska parti.  En andra partimedlem som hade uttryckt enighet med Zhang dömdes till 18 års fängelse. 

Även om många anser att hon är en hjältinna bland folket för att hon vågade stå upp mot partiet, är hennes erfarenhet också en påminnelse om det potentiella straffet för att avvika från partiets principer. Hon ansåg sig inte vara antikommunistisk, utan snarare en ”sann marxist” för vilken Mao hade förvrängt den kommunistiska saken. Till och med i fängelset insisterade hon på att hon var medlem i Kinas kommunistiska parti. Vissa (absolut inte alla) av hennes synpunkter liknade de för de kommunistiska ledarna som efterträdde Mao. Av denna anledning rehabiliterades hon av Hu Yaobang och erkändes som en revolutionär martyr, en modellkommunist. Vilket man inte kan säga om Deng och andra partikadrer som återinförde kapitalismen i Kina.

Tidigt liv.

Zhang Zhixin föddes i Tianjin 1930. Hon utbildades vid Renmin University of China 1951 till 1952 och arbetade senare vid samma universitet. Zhang blev därefter medlem av propagandadepartementet för kommunistpartiet i provinsen Liaoning. 

Zhang uttryckte sin åsikt: ”Jag tvivlar på Jiang Qing (Maos fru och framstående person i ledarskapet för den stora proletära kulturrevolutionen). Vad är fel med att göra kritiska kommentarer om henne? Varför skulle inte Jiang Qings problem avslöjas? Vi bör till och med avslöja den centrala kulturrevolutiongruppen … Varför ska vi gå med på tanken att även om du inte förstår, måste du lyda? Om detta får fortsätta kommer situationen att hamna ur kontroll. Allt detta är ett försök att stärka ordförande Maos rykte och Lin Biaos rykte. Jag personligen har inget förtroende för Lin Biao”.

Fängelse och tortyr.

År 1969 fängslades hon i en liten cell för sina kritiska kommentarer till Mao. Hon sparade upp till 2 yuan per månad för att köpa böcker att läsa i anläggningen, där hon skrev sina studienoteringar på toalettpapper. Fängelsevakterna tog senare ifrån henne också hennes penna. Hon proklamerade att partiet skulle ”straffas av historien; om inte förr, så senare”.  Under ett och ett halvt år blev hon ofta bunden med benskenor och satt i en sele kedjad i väggen. 

Fängelset tvingade henne att underteckna skilsmässopapper. Inspärrad i ett fängelse för män våldtogs och torterades hon. Andra manliga fångar fick höra att de kunde minska sina straff om de var villiga att tortera Zhang. I ett politiskt utbildningsmöte som inkallats för att kritisera Lin Biao ropade hon att Mao skulle vara ansvarig för vad Lin gjorde. En partisekreterare från Liaoning-provinsen uppmanade henne att snabbt låta sig avrättas. Under kulturrevolutionen avskaffades de flesta rättsliga förfaranden: utan domare eller rättegångar beslutades ärenden på olika nivåer i revolutionskommittéerna och kommunistpartiets kommittéer.

Död och postuum rehabilitering.

Zhang paraderades och avrättades den 4 april 1975, nära slutet av kulturrevolutionen. Det rapporteras att hennes struphuvud har förstörts före avrättningen för att hindra henne från att prata. Fyra år efter hennes avrättning, våren 1979, utropades hon officiellt till ”martyr”; 4 april 1979 utsågs till dagen för hennes åminne. Även om en utredning inleddes i hennes fall, fick partiledaren Hu Yaobang den stoppad.

Minnesmärke.

I People’s Park i centrala Guangzhou har en staty med namnet Mengshi (The Brave) tagits upp för att fira Zhang Zhixin. Statyn visar en naken kvinnlig krigare som skjuter en pil till häst och inskriften på dess piedestal lyder ”tillägnad människor som kämpar för sanningen”.

Courtesy en.wikipedia.org. Övers. S. Jacobson, med smärre justeringar, 2021.

***

En kommentar på “MODIGA KVINNOR, del 1: ZHANG ZHIXIN.

  1. Pingback: ELMA DANIELSSON OCH ANDRA MODIGA KVINNOR. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: