Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN TUNNA PROPAGANDISTISKA LINJEN.

YJŞ markerar 5: e årsdagen sedan grundandet: ”Att vara oorganiserad betyder utrotning i dessa länder”. Shengal Women’s Units grundades för fem år sedan efter ISIS-angreppet. I ett uttalande sade YJŞ-kommandot: ”Att vara oorganiserad betyder utrotning i dessa länder.”(anfenglish.com). Leve det fria Rojava i det fria Kurdistan! Ner med den turkiska fascismen!

***

Det talas till och från om PR-serien ”Tunna blå linjen” som ”en publiksuccé” och det kan kanske stämma. Men det beror på att 1) Det är inte den svenska polisens verklighet som skildras och 2) Serien är professionellt gjord med bra skådespelare, bra foto, bra manus och bra musik.

Hur det skulle ha blivit om polisen själva gjort serien kan man få en klar uppfattning om ifall man ser den tidigare sända dokumentären”Malmöpolisen”. Den var så outsägligt töntig, och realistisk, att någon publiksuccé verkligen inte infann sig och den glömdes lägligt nog bort fortare än kvickt.

Att ”Tunna blå linjen” är bra betyder alltså inte att polisen är det. Det betyder att serien vill visa upp polisen som den borde vara – bra, vill säga. Den hoppas nog också att vi ska blanda ihop de två bilderna – en kår med högerextremism, rasism, misogyni och ständigt dödligt skjutande på värnlösa individer å ena sidan och å andra sidan en flashig fiktiv reklambild av mänsklighet och värme som ska mildra polisens usla anseende hos allmänheten. Då behövs det en ”publiksuccé”. Minst. NOA kan vara nöjda, vare sig de investerat ekonomiskt eller ej i denna serie.

***

36 procent av samtlig tillfrågad skolpersonal i Malmö hör skämt och nedsättande uttryck om judar ”någon gång” eller ”ibland” enligt den nya rapporten. Flera organisationer kräver landsomfattande kartläggning av antisemitism i skolmiljö. Kravet har lyfts efter att en rapport med fokus på skolorna i Malmö visat att samtliga elever som tillfrågats hade egen erfarenhet och att personalen saknade verktyg att hantera antisemitismen (Expo).

***

Konsten: Pariskommunen 1871, barrikad. Bra upplösning för ett 150 år gammalt foto! Och ett mjukt modellerande ljus från höger.

***

Citatet: ”Disciplin: Den känsla av obehag en underordnad känner i närvaro av en överordnad.”   – Albert Engström, tecknare (1869-1940).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: