Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANTIFASCISTER, INTE ”ANTIFA”?

USA: De till vänster som myntade den fashionabla neologismen ”antifa”, gjorde en kolossal blunder och gjorde deras sak en enorm otjänst genom att undvika den äldre, längre ”antifascist”, vars härkomst, till skillnad från ”antifa,” är helt in your face. Antifascister kämpade mot Hitler. De kämpade mot Mussolini. Våra andra världskrigs-soldater var antifascister. De över 20 miljoner ryssarna som slaktats av nazisterna var antifascister.

De var inte antifa; de var antifascister, mänskliga hjältar mot en barbarisk kraft som världen aldrig tidigare hade sett, en som tog våld och brutalitet till en sådan avgrundsnivå att det inte tidigare bevittnats. 1900-talets fascister gjorde att ökningen av mängden blodtörstiga brott förändrade kvaliteten: något nytt och hemskt under solen. De som motsatte sig denna ondska, som motsätter sig att det någonsin händer igen, var och är antifascister. Kalla dem för deras rätta namn! (Counterpunch).

Anm.: Detta gäller USA där ”antifa” blivit extremhögerns – och Trumps – favoritskällsord; dessutom vet den amerikanska allmänheten knappt vad ”fascism” är, konstigt nog, trots WW2. Så ”antifascist” är det mest pedagogiska där, verkar det som. Så är inte fallet i Europa utan på ett sätt tvärtom. Här är både fascist och antifascist välkänt. Även AFA i Sverige använder ju ”Antifa” – som har gamla anor här. Och varje självbenämning skall respekteras. Same, same but different! Tänk som du gör och gör som du tänker.

***

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för handelskrig om EU inför exportförbud av coronavaccin för att tvinga tillverkare att leva upp sina leveransavtal (TT).

Först sa Jomshof (SD) att han vantolkats i sitt tidigare uttalande, att han inte alls menat att islam var avskyvärd, men bara sekunder senare var det som att han fick en knäpp och slog återigen fast: ”Islam är en avskyvärd religion.” Alex Schulman, Expressen om Jomshofs ”pudel”.

Konsten: Love Antifascism.

***

Citatet: ”Den kapitalistiska civilisationens dekadans återspeglas i atomiseringen, i upplösningen av dess konst. Konsten har i denna kris framför allt förlorat sin grundläggande enighet. Var och en av dess principer, vart och ett av dess beståndsdelar har krävt åter sin autonomi. Utbrytning är dess mest karakteristiska term. Skolorna förökar sig i oändlighet eftersom det enda som verkar där är centrifugalkrafter”. — Maoistiskt Forum.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: