Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BULLETINKOMEDIN.

Bulletin-komedin. ”Möjligheten att rekrytera kvalificerade journalistiska krafter efter dem som redan lämnat Bulletin, och de som riskerar att göra det, är i det närmaste obefintlig” skriver DN. Ett dundrande fiasko. https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-oavsett-fortsattning-ar-bulletins-lasarfortroende-i-ruiner/

Rickard Jomshof (SD) påstår att islam är ”En avskyvärd religion”. Han vet tydligen ingenting om islam, om den vänliga sufismen och dess lysande poesi. Islam lade också grunden för västerlandets vetenskap, särskilt filosofin, har Hegel påpekat. Men det var väntat. Okunnigheten skiner regelmässigt igenom när Jomshof behagar yttra sig; han ser inte skogen för bara de trän där islamisterna hukar. Kristendomen är också avskyvärd om man med samma tunnelseende bara frammanar inkvisitionen där 300 000 torterades ihjäl, inte den milda Jesusgestalten. Lärare är vanligen allmänbildade människor men hur Jomshof fått lärarlicens är en gåta större än det ontologiska gudsbeviset.

Våldsam räd mot fel man – JO riktar kritik. Poliser slog in fel dörr mitt i natten, jagade iväg fel man i snön och sköt denne med elpistol och pepparsprej. Justitieombudsmannen riktar kritik mot den jouråklagare som beslutade om en husrannsakan som gick helt fel, rapporterar P4 Göteborg. Varken första eller sista gången kantänka; allt är inte som i ”Tunna blå linjen”. Inte något faktiskt och i synnerhet inte om du är vänsterdemonstrant eller invandrare. Men är du nazist, uh-uh, då avskrivs målet i brist på bevis.

Lästips: Karin Tidbeck. Jag läste den första boken av den unga briljanta sf-författaren Karin Tidbeck. Ojämförligt. Mind blowing. På hennes hemsida finns flera nya böcker och ett läsprov ur hennes senaste. https://www.karintidbeck.com/the-memory-theater

Konsten: Ibland tänker jag på vad min gamle docent i konstvetenskap, estradören och William Blake-specialisten Ossian sa: Att konst numera är så svårt att definiera kan bero på att det inte finns någon konst längre. Litet provokativt, sådär. Men om man avser konst i den äldre bemärkelsen, måleri, så stämmer det ju. Jag letar med ljus och lykta efter unga begåvade målare. Någon uppmuntran får de sällan. Ibland hittar man faktiskt någon – men man får leta. 

Det kan vara värt besväret. Här nedan en tidig målning courtesy Ossian Theselius som jag känner. Helt originell. Hela släkten verkar bestå av konstnärer. Han gör också street art och inspireras bl.a. av resor till Indien. Superbt.

***

Citatet: ”Storföretagen är till sin natur lika blinda som de är mäktiga. Själsligt blinda, moraliskt blinda. Som en kollektiv enhet är de värre än någon av individerna som är byggstenarna i dem”.   — Norman Mailer (1923-2007) författare.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: