Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

8 MARS: FIGHTING WOMEN.

Den första rättegången om George Floyds död är planerad att börja med juryval på måndag. Derek Chauvin, den f.d. polisen i Minneapolis som filmades med sitt knä på Floyds nacke i maj, står inför anklagelser om mord och dråp för händelsen som utlöste månader av historiska protester runt om i världen. Rättegången har beskrivits som en av de viktigaste i landets historia, en potentiell barometer för förändring i ett land där poliser sällan straffas för våldsamt beteende och dödliga metoder som används i tjänsten (Washington Post).

Frankrike förbjuder den nyfascistiska gruppen Génération Identitaire. Gruppen har gjort sig känd för att uppmuntra till hat och våld och för sin fientlighet mot migranter. Beslutet meddelades av inrikesminister Gérald Darmanin på onsdagen (Expo). När är det NMRs tur?

Det finns fortfarande inget säkert sätt att slutförvara kärnkraftsavfallet. Mark- och miljödomstolen har inte godkänt SKB:s ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle (DN). Trots detta fortsätter borgarna att propagera för kärnkraften. Totalt ansvarslöst. Förnyelsebara energikällor är framtiden.

Boktips för 8 Mars. Isabella Lorusso: Fighting Women. Interviews With Veterans of the Spanish Civil War. ISBN: 978-190449-1-35-4. (Freedom News).

***

Konsten: Gustave Caillebotte: Parkettsliparna, 1875. Ett mästerverk.

***

Citatet: ”Jag såg en video i dag, av George Floyds sexåriga dotter, och jag grät. Hon satt på axlarna till en vän till familjen, denna lilla flicka som förlorat sin far till den amerikanska evighetsloopen av rasism och brödramord, och hon log, och ögonen gnistrande klara, och med melodisk, förtrollad röst sa hon: ”Pappa förändrade världen.”  —Mercies May, juli 2020.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: