Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ATT BLICKA BAKÅT OCH GÅ FRAMÅT.

Att blicka bakåt kan vara både höger och vänster. Höger som när SD idealiserar den blodiga vikingatiden eller den lika brutala stormaktstiden. Vänster när anarkoprimitivisterna idealiserar stenåldern där de flesta inte överlevde det första året i livet. Denna selektiva historiesyn är inte särskilt konstruktiv. 

”Konservatismen”, att allt var bättre ”förr” är förljugen. Istället kan en sansad bedömare se att vissa saker var betydligt bättre och andra mycket sämre. Miljön var bättre och levnadsstandarden sämre exempelvis.  Historien kan användas progressivt, som när bättre kunskap om antiken användes under renässansen för en kulturell pånyttfödelse. Och den kan användas reaktionärt som i Blut und Boden-mystiken. När det gäller konsthistorien står det klart att 1800-talets konst ibland har fördelar framför 1900-talets, men det som gäller det enskilda skiljer sig från det allmänna. Där talar man om att retrogardet i vissa fall blir ett avantgarde. Kvalitet är däremot tidlös. Konsten är att blicka bakåt men gå framåt och tro på en positiv förändring mer än på en linjär utveckling.

4300 exoplaneter har hittats sedan den första upptäcktes 1995 (Ill. Vet. 5/2021). Därmed inte sagt att allt blev bättre efter 1995! Vår egen planet har tagit mycket stryk sen dess. 1989 slutade kalla kriget och Muren föll. Men för vanligt folk i Östeuropa blev den närmaste tiden därefter miserabel. Fascismen gjorde en come-back mot alla odds. Ibland går historien baklänges, som Walter Benjamins ängel som med ett förskräckt ansiktsuttryck backar in i framtiden med ryggen först. Mitt eget hopp och längtan står som ni vet till den frihetliga, direktdemokratiska socialismen – där Rojava och många andra redan visat vägen.

***

Walter Benjamin (1892-1940) på Bibliotéque National; in memoriam.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: