Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

(L) SÄTTER SIG I HÖGERBUREN MED RASISTERNA.

För hundra och femtio år sedan idag föddes den polska marxistiska tänkaren och organisatören Rosa Luxemburg. Hon är utan tvekan en av de största personligheterna och revolutionärerna i den socialistiska rörelsens historia (Jacobin). Hon stödde de direktdemokratiska arbetarråden i opposition till Lenin och Partiet. Socialdemokratins förräderi och de proto-nazistiska tyska frikårerna mördade henne och den tyska revolutionen. Hennes linje var den riktiga. Lenin är passé men Rosas tankar lever och inspirerar än idag. Det gör även klasskampen som förr eller senare knackar på dörren. På svenska finns Nina Bjötks utmärkta biografi ”Drömmen om det röda”, 2016.

***

Nyamko Sabuni tar klivet – som inte är så långt – över till M/SD/KD. Där kommer hon att plåga arbetare och invandrare under SDs översyn om Kristersson blir nästa statsminister. ”Då blir det krig” som Åkesson sa. En ultrahögerregering kan den svenska folkmajoriteten aldrig acceptera. Åkesson som justitieminister 2022 kommer att orsaka ett uppror som vi inte haft sedan 1918. Och det kanske är på tiden, vem vet.

 Konsten: Stream in Forest Winter.

***

Citatet:”Fascismen betyder inte att borgarklassen är stark – den betyder att den är svag, att den desperat kämpar för att rädda sitt döende system. Vi har alltså ingen anledning att misströsta, utan all anledning att kämpa hårdare.” — Mao Tse Tung (1893-1976) maoist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: