Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ALL MAKT ÅT ARBETARRÅDEN – INTE ÅT PARTIET!

Både Rosa Luxemburg och Kronstadsupproret firar jubileum detta år. Världen hade sett helt annorlunda ut om Lenin lyssnat på Rosa, om den tyska revolutionen segrat och om Kronstadtmatroserna fått styra Ryska Revolutionens utveckling. Nu blev det inte så; Trotskij och Lenin massakrerade Kronstadts rådsuppror, Rosa mördades av socialdemokrater och proto-nazister och Stalinismen blev fortsättningen; stagnation rådde sedan och 1989 imploderade Sovjetunionen. Men 1918 kunde både Ryssland, Tyskland, Finland och Sverige befriats från kapitalismens ok. Ett frihetligt socialistiskt samhälle är i vår tid fortfarande en tvingande möjlighet – och Rojava visar vägen. ”All makt åt råden – inte åt Partiet!”

INTERVJU MED PABLO HASÉL AV FREEMUSE.

”Jag försöker uppmuntra människor att slåss, att organisera sig på ett revolutionärt sätt för att greppa roten till problemet, som är en spansk stat som jag anser vara fascistisk eftersom den inte bröt med fascismen och eftersom vi inte har några demokratiska rättigheter och friheter som yttrandefrihet. Annars skulle det som händer inte hända”, säger Hasél till Freemuse.Trots domen har Hasél inga planer på att lämna Spanien. Han tror att hans budskap kommer att bli starkare om han stannar kvar.

Freemuse har i stor utsträckning täckt fall av kränkta spanska rappare. För mer information om tystandet av rappare i Spanien och bredare frågor om konstnärlig yttrandefrihet över hela världen, läs Freemuses rapport The State of Artistic Freedom 2019 !

Det är dags att fler tar mod till sig att syna den lilla klicken högljudda och inflytelserika antimuslimska röster i Sverige. Den granskningen bör börja med Magnus Ranstorp. Hans skrämselretorik är en fara för demokratin”, skriver Mattias Irving i ETC. Se även: Experter och Extremister: https://konstochpolitik.org/category/experter-extremister/

Tjuvjägaren Karl Hedins rättegång. Åklagaren yrkar på 6 månaders fängelse för Hedin och en medåtalad. Den 19 mars väntas domen meddelas av Västmanlands tingsrätt. 

Konsten: Ossian Theselius: Coyotes. Begåvad och originell ung Malmö-målare. https://www.instagram.com/ossiantheselius/

***

       Citatet: ”Omutlig revolutionär beslutsamhet och oändlig mjuk humanism – endast det är socialismens livsluft. En värld måste störtas, men varje tår som rinner då den kunde ha besparats är en anklagelse; och en människa som skyndar sig för att utföra en viktig handling men som på sin väg vårdslöst trampar på den minsta mask begår ett brott.” — Rosa Luxemburg (1871-1919) revolutionär.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: