Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM ORDET ”FLUM”, OM KAPITALISMEN OCH OM NUTIDSKONSTEN.

Påven besöker Irak för att stötta den kristna minoriteten i Mosul – som bott där i 2000 år innan IS slog till – och för att träffa islamska ledare.

***

En inte påträngande begåvad Ayn Rand-anhängare (jag minns inte ens vad han heter) som, tro det eller ej, försvarar kapitalismen – har hittat min blogg och finner den ”flummig” utan närmare precisering. Nåväl, andra har kallat den ”en guldgruva” och kunnat motivera det.

När uttrycket ”flum” myntades på den tiden jag var ung på 1960-talet hade det en klart positiv innebörd, typ ”flyt”, ”fascinerande” ,”häftigt”, ”skönt”, ”mind-blowing” och kopplades ibland ihop med den hjärtegoda hippierörelsen. Först på 1980-talet kom det att istället betyda desorienterat och planlöst, ett skällsord mer typiskt för just denna nyliberala epok (ex: ”flumskolan”). Ergo: ”flum” i den ursprungliga bemärkelsen är ett bra betyg. Och det kan man verkligen inte ge kapitalismen, historiens värsta mördare. Artiklarna ”Kapitalismens brott mot mänskligheten” som han inte förstår och därför ogillar är fullspäckade med hårddata, siffror, årtal och referenser och är i sig mycket vederhäftiga. Bloggaren som kritiserar har inte kunnat åstadkomma något alls av substans. Och det kan jag lätt begripa.

Om nyliberalismens iskalla guru Ayn Rand kan du läsa här: https://konstochpolitik.org/2016/06/26/ayn-rand-nyliberalismens-egen-guru/

Danmarks kulturminister menar att konstutbildningen blivit alltför akademiserad på bekostnad av den materiella produktionen. Jag instämmer med det. Konsten och konstutbildningen är nu så uttunnad och relativistisk att en tom duk är det bästa uttrycket. Men i hela konsthistorien är nutidskonstens ultraminimalism, postmoderna relativism och konceptualistiska  teorituggande bara en obetydlig och förmodligen övergående händelse. Måleriet och dess hantverk överlever – även hos unga konstnärer och snart är det deras tur igen får vi hoppas.

Konsten: En ung och begåvad rysk målare född 1986 Yury Kharchenko som redan börjat bli berömd visar en av sina dagsfärska målningar här.

Courtesy Artnet.

***

         Citatet: ”Om du verkligen älskar naturen finner du skönhet överallt”. — Vincent van Gogh.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: