Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TERRORISTER, KAPITALISTER OCH VARGAR.

Det finns ingen allmänt accepterad definition av ”terrorism”. Vilket inte hindrar att det skrivits kopiösa mängder och agerats ännu livligare i detta ämne sedan 9/11. Här är några funderingar över en lista på en.wikipedia som rubriceras ”List of designated terrorist groups”. Den är inte komplett men ändå mycket lång. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_designated_terrorist_groups

Det rör sig alltså om en hel katalog över organisationer och grupper som någon gång av någon part – mestadels stater – blivit terroriststämplade. Hur detta går till är en annan historia; det verkar vara politik mer än omsorg av allmänheten som gäller. Någon lista över statsterrorister är inte bekant trots att de förmodligen dominerar kvantitativt, men i samma källa finns ändå en liten artikel i ämnet som kan vara ett komparativt kompliment.

‘Terrorismen’ är till stora delar en effektiv myndighetspropaganda; det syftar till att avleda uppmärksamhet från myndighetsmissbruk till en mestadels inbillad, extremt farlig, utomstående fiende.”  — Mark Poster (1941-2012) prof. historia. Så kan man också se på saken.

I den förut nämnda WP-listan återfinns ett par grupper som de flesta nog skulle kalla ‘terrorister’: ISIS och al-Qaida. Men därefter vidtar en enorm gråzon där man kan hitta både pacifister som CANVAS och andra som inte skadar människor utan bara är allmänt obstinata. Socialistiska befrielserörelser är en kraftigt överrepresenterad grupp. Men faktiskt finns här också någon enstaka fascist (!) typ Atomwaffen Division. Man kan fråga sig om inte de flesta är religiösa fascister. Och Iran har fått in en oväntad poäng genom att terroriststämpla hela USAs militär. Allting är relativt, även så terrorismen. Se: https://konstochpolitik.org/category/experter-extremister/

Vi har tidigare kommenterat rättegången i Västerås mot varghataren Karl Hedin. Raccoon Research har följt facebookgruppen ”Vi som stödjer Karl Hedin” där personer med stort våldskapital hetsar sig hesa mot djurrättsaktivister. Här är deras avslöjande artikel: https://anlib.se/nyheter/reportage/dodshot-mot-djurrattsaktivister-i-hedin-grupp/

Kalhyggesmiljardären Hedins aktiebolag har den käcka devisen ”Från planta till planka!” Frånsett vargar hatar han också naturreservat som han tycker inkräktar på hans rovdrift av skogen.

Han är närmast en karikatyr på den typiske kapitalisten; det är bara cylinderhatten och cigarren som saknas. Törs rättsapparaten utmana honom? Tveksamt. Oligarker brukar klara sig undan straff oavsett vad de har gjort. Rättegången ska avslutas den 5 mars och domen kommer senare.

Konsten: Vargar.

***

Citatet: ”Kapitalismen har inte alltid funnits i världen och kommer inte alltid att finnas kvar”. — Alexandria Octavio-Cortez.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: