Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VARKEN NAVALNY ELLER PUTIN.

Ryska anarkosyndikalister: ”Varken Navalny eller Putin”. Vi, anarkister och anarkosyndikalister, anser att det är helt oacceptabelt för oss själva att delta i politiska tillställningar som anordnas av anhängare av högerpopulisten Navalny, som tyvärr är ”känd” för sina öppet nationalistiska, anti-invandrare, antikaukasiska och antisemitiska uttalanden. Att marschera i raden av demonstrationerna de sammankallade skulle innebära att vända sig till ett av de politiska gängen som för en smutsig och principiell kamp för makten.

Vi som anarkister tror att både den nuvarande auktoritära regimen i Kreml, som blev efterträdaren till Jeltsins nyliberala klick, och den motsatta gruppen under ledning av Navalny, som nu försöker ta ledningen över hela massan av missnöjda, är talespersoner för landets sanna härskares intressen – den dominerande oligarkin och dess ”järnhäl”. Att stödja någon av dessa läger strider helt mot vår anarkistiska övertygelse och vårt sociala revolutionära mål. Deltagande i maktkampen mellan olika partier, koalitioner och klickar och överföring av mer än berättigat social missnöje till ruttna politiker distraherar bara arbetarklassen från kampen för dess verkliga sociala intressen, från uppvaknandet av arbetarklassmedvetande och i slutändan från den sociala och personliga befrielsen.

Vi, anarkister, står för omedelbar och ovillkorlig frisläppande av alla anarkistiska, vänsterradikala och sociala fångar som förtvinar i fängelsehålorna i Oligarkien. Men vi är övertygade om att ett sådant resultat måste uppnås på egen hand.

Vi kan inte slåss sida vid sida med de som inte stör den totala privatiseringen och förstörelsen av hälso- och sjukvård och utbildning, som inte motsatte sig den antimänskliga pensionsreformen, som förra året stödde införandet av ett universellt terroristsystem för övervakning och husarrest under förevändning av att ”bekämpa epidemin”. Det finns inget ”mindre ont” för oss, och vi går inte i en allians med fienden – inte ens när han är fienden till vår fiende. Nej till politisk kamp – för socialt motstånd! (Freedom News).

***

Debatten om Kina går vidare. Till det jag skrev i förra krönikan kommer nu Per T. Ohlssons longör i Sydsvenskan. Det finns många skäl att vara kritisk mot stormakterna men han närmar sig ämnet från fel håll. Det verkar faktiskt som om han tror att KKP är ”kommunistiskt” vilket det inte har varit sedan 1976 när Deng Xiaoping tog över. Och han påstår dessutom att USA ”upprätthåller en världsordning grundad på universella värden”. Vilka värden skulle det kunna vara – rasism och kapitalism? Varför är det så mycket bättre med två likadana partier än med bara ett? Det är fullt möjligt att ta avstånd både från Kina, Ryssland och USA men så långt sträcker sig inte det liberala medvetandet, jag höll på att säga medvetslösheten. Det Per T. Ohlsson menar med demokrati är inte ekonomisk demokrati utan dess motsats privat egendom. Det går så klart inte att kritisera Kina från den utgångspunkten. 

Boktips (1): Fredrik Kullberg i ”Kriget mot skönheten” (2020) upptäcker under sin resa genom Sverige att det som ersätter det gamla och vackra ofta är fantasilöst, enformigt och kargt. 

Boktips (2): Och inte bara arkitekturen. Franska situationisten Annie Le Brun kallar nutidskonsten för ”världens förfulning” i That Which is Priceless: Beauty, Ugliness and Politics” (2018).

Konsten: S. Jacobson: Frihet. opp 2010.

***

Citatet: ”Jävlas dom med mig så jävlas jag tillbaka”. — Ulf Bergström, Gryningspyromanen.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 8 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: