Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ORWELLSKT.

Counterpunch skriver om George Orwells ”1984” och ”Djurfarmen”och om hur epitetet ”orwellskt” nu används även av högern i tron att det handlar om anti-socialism. Det gör det naturligtvis inte. Orwell var revolutionär socialist hela livet, och han var också antistalinist – vilket är både dystopins och satirens utgångspunkter. När han talar om sin tid i POUM under Spanska Revolutionen har han sagt att ”om jag hade varit litet mera insatt hade jag antagligen sökt mig till anarkisterna”.

Om man vill hitta 1984-tendenser idag gäller det knappast big tech eller ens NSA utan snarare det kapitalistiska Kina, som styrs av vad som lustigt nog kallas för ett ”kommunistparti”. Den statliga övervakningen av medborgarna är mer systematisk än på något annat håll och förtrycket av uigurerna motiveras med att de lider av ett ”tankefel”. Där kan man tala om ”orwellskt” utan överdrift eller felanvändning. Kombinationen totalitär enpartistat och råkapitalism är skrämmande stabil. Än så länge. Mao roterar i sin konservburk.

***

Enligt Skatteverket försvinner 130 miljarder kronor till skatteparadis varje år. Socialdemokraterna har deklarerat ”krig mot skatteflykten”, men enligt en ny rapport från Oxfam framkommer det att den svenska regeringen konsekvent har motarbetat nästan alla förslag om hårdare skatteregler, och som resultat har skatteflykten slagit nya rekord 2020 (Revolution).

***

Konsten: S. Jacobson: Obstinat. Självporträtt. O.p.p. 2019.

***

Citatet: ”Du är var du har varit. Du blir vad du gör nu.” — Siddharta Gautama Buddha ( f. 448 f.kr) filosof, upplyst.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 7 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: