Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

I-LAND ELLER U-LAND?

En 16-åring från Kenya överlevde resan därifrån till Amsterdam gömd i flygplanets landningsställ. Extrem kyla och syrebrist brukar ta livet av de som försöker. Han mår nu bra, hade tur som överlevde och han ångrar ingenting. ”Det var min enda chans i min situation”. En applåd! ❤

***

Indien är åter i blickfånget, nu för sin fantastiska bonde- och strejkrörelse. När jag var i Varanasi, den äldsta och heligaste staden i Indien, omfluten av Ganges och platsen för Buddhas första tal, kom jag i samspråk med en ung man från delstaten Kerala. Han frågade mig vilket politiskt system vi hade i mitt hemland. 

— Någon sorts borgerlig socialdemokrati…kanske. Kapitalism. — Då har ni inte kommit så långt. I Kerala har vi uppnått kommunismen! Ni ligger efter, trots att ni är ett I-land.

Han lyste av stolthet när han sa det. Och där hade han ju rätt. Historiskt-materialistiskt sett är det Sverige och inte Kerala som är ett U-land. Men den dagen vi får frihetlig socialism och rådsdemokrati, som Rojava, har vi äntligen kommit ifatt. Då kan också jag känna mig stolt.

***

Stöd Ingen Människa är Illegal! De olika Ingen Människa är Illegal-grupperna behöver alltid ekonomiskt stöd. Gå in på lokalgruppen närmst dig och kolla vad de skriver.Solidaritet! Länk:https://www.ingenillegal.org/ (via gatorna.info).

***

Vänsterpartiet vill stoppa rivningar av gamla hus i Lund. Gör det svårare att riva gamla hus i Lund och tvinga istället fastighetsägarna att sköta byggnaderna bättre. Det föreslår Vänsterpartiet (SDS). Gamla hus = låg hyra. Nya hus= hög hyra. Och trivselfaktorn ska inte bortses från, inte heller arkitekturstilen som blir värre för varje år som går. Gammalt är det nya nya. Och endast det moderna kan bli omodernt.

Konsten: S. Jacobson: To Dance beneath the Diamond Sky. Opd 2010-2017.

***

Citatet: ”Tro inte på någonting bara för att du har hört det. Tro inte på någonting bara för att det sägs och ryktas bland många. Tro inte på någonting bara på grund av dina lärares eller äldres auktoritet. Tro inte på traditioner för att de ärvts i många generationer. Men när du observerat och analyserat det, när du finner att det stämmer med förnuftet och är gott för allt och alla, då ska du acceptera det och leva upp till det”.  — Siddharta Gautama Buddha ( f. 448 f.kr) filosof, upplyst.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 7 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: