Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ENSAMHET OCH GEMENSKAP.

David Graeber om politik och lycka.

Internationella brottmålsdomstolen har dömt en ugandisk barnsoldat som blev Lord’s Resistance Army (LRA) befälhavare för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Den nederländska domstolen fann torsdagen Dominic Ongwen (45) skyldig till 61 anklagelser som rör mord, omfattande våldtäkt, sexuella förslavningar, bortförande av barn, tortyr och plundring utförda i början av 2000-talet. 

Massakern i Rwanda 1994 var en av historiens värsta krigsförbrytelser: en miljon människor hackades ihjäl med machete under en fanatisk kristen progrom. Inga frikyrkligt kristna organisationer har än idag velat kommentera, och det kan man kanske förstå, dom vill inte ha sin skuld bedömd. Omvärlden lyfte inte ett finger. Massakern på indonesiska kommunister 1965-66 var av precis samma omfattning och grymhet. Inte heller där rörde världen ett finger.

Professor ville ha digital skampåle för covid-syndare. Hotade komma till arbetsplatsen för att fotografera alla som var där utan giltigt skäl (SDS). Utmärkt förslag! Synd att det ska behövas men i ett kapitalistiskt samälle premieras egoismen och egennyttan. Indiv-i-i-i-i-i-den. Jag föredrar gemenskap.

Tack Yolanda! Nu har jag sett programmet om mannen som låg död i tre år utan att någon saknade honom. Det är tragiskt att samhället har blivit sådant. Åtminstone i Stockholm. Men det är stor skillnad på frivillig och ofrivillig ensamhet. Det förra kan vara väldigt skönt. Det senare borde inte finnas. Men det går att bygga ett samhälle för gemenskap. Allaktivitetshuset är lösningen, det har jag alltid tyckt. Det var ett fint och rörande reportage.

Konsten: Stream in Forest Winter.

***

Citatet:”Den ultimata, dolda sanningen om världen är att det är något vi gör, och som lika gärna kan göras annorlunda.” – David Graeber.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 4 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: