Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANARKISTER TAPPAR INTE MODET.

Hur en rysk nationalist som heter Alexei Navalny blev en liberal hjälte. Gripandet av den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny har utlöst massprotester mot Vladimir Putins auktoritarism. Navalnys journalistik har lyft fram Rysslands eliter – men hans kameleontliknande förskjutningar mellan liberalism och anti-immigrant-nationalism visar att han inte är en förkämpe för arbetarklassens ryssar (Jacobin Magazine). https://jacobinmag.com/2021/01/alexei-navalny-russia-protests-putin

”En liberal hjälte” var det ja. Typiskt är att när svt diskuterar Navalny har man bjudit in – Carl Bildt. Som kallade den högerextrema statskuppen i Ukraina för ”en demokratisk revolution”.

***

Anarki och Omställning. När: 2021-02-20 15:00. Var: Online, Online. Studiecirkel i omställning från ett anarkistiskt perspektiv!

Nu, i krisernas tid, ser vi mer än någonsin hur viktiga nätverken mellan människor är. Hur skulle omställning från ett anarkistiskt perspektiv se ut? Självförsörjning? Emotionellt och praktiskt stöd mellan grupper och individer? Alternativa ekonomiska system? Delta i studiecirkeln och diskutera fram hur hållbara nätverk för omställning och inbördes hjälp skulle kunna utformas. Vi möts online för fyra planerade samtal där alla kommer få möjlighet att komma till tals, där vi kan lära oss av varandra och konspirera inför framtiden.

Träffarna är fristående men har alla koppling till frågan om anarki och omställning. Begreppen kommer att följa med i samtliga träffar. Det är fritt att delta i alla, någon eller ingen av träffarna. Varje tillfälle är en till två timmar långt. Samtalen kommer att vara modererade så att alla får tillfälle att uttrycka sig och för att träffarna ska vara trygga för alla som deltar.

Planerade träffar:

  • Anarki och omställning. Det finns en gryende omställningsrörelse. Vilken koppling finns mellan frågorna som driver den rörelsen, om ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle, till anarkism? (Samarbete med Marita Castro)
  • När vi gör saker gemensamt uppstår skav och konflikter. Hur kan vi reducera, medla och hantera konflikter utan en chef eller överordnad att klaga hos? Och hur kan vi ta hand om varandra.
  • En bärande tanke inom omställningsrörelsen är att tillgodose behov av exempelvis mat och boende mer lokalt genom självhushållning och lokal produktion. Hur kan vi hjälpa varandra att klara våra behov och organisera lokalt om vi inte bor på samma plats? Behöver alla bo i kollektiv och vilka olika möjligheter finns i stadsbygd eller landsbygd?
  • Är alla ledare eller ingen? Hur kan vi hantera behoven och utmaningarna kopplade till ledarskap, initiativtagande, formell eller informell makt utan att återfalla i dominans eller auktoritet. (Samarbete med Byaliv)

Praktiskt: Första cirkeltillfället är 20/2 kl. 15-17, via mötesverktyget Discord. Länk till cirkelträffen skickas ut efter anmälan inför varje mötestillfälle. Anmälan inkl. namn eller alias skickas till trym.buchtstein(a)pm.me — Svarta Ådalen (via gatorna.info).

***

Boktips: Ahrne/Stöber/Thaning: Klass i Sverige. Katalys förlag 2021.

Konsten: Psychedelic Art.

***

Citatet:  ”Det finns någonting hos anarkister som gör att dom inte tappar modet ens under de svåraste perioderna i historien”. — Alfredo M. Bonanno (f. 1937), anarkist.

**”

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 3 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: