Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN VÄRDELÖSA AKTIEMARKNADEN.

Stödet för Bolsonaro har minskat kraftigt. Stora protester och hård kritik mot Brasiliens hantering av pandemin (ETC). Avgå Bolsonaro – rädda Amazonas och det brasilianska folket!

Online-skämtarna bakom den stora GameStop-bubblan 2021 kommer förmodligen att förlora mycket pengar. Men de har gjort världen en tjänst genom att påminna oss om aktiemarknadens fullständiga värdelöshet, en institution som inte tjänar något annat syfte än att göra ett litet antal oförtjänta människor rika (Jacobin Magazine).

De få förintelseöverlevare som finns i livet larmar om vad som kan ske om högerpopulismen släpps in i maktens korridorer. Flera av dem intervjuas i Björn Wimans aktuella essäbok ”Hatet mot judarna” (Fri Tanke 2021). Där konstaterar han: ”Det börjar med judarna. Men det slutar inte med judarna” skriver Jonna Sima. Se upp för Björn Söder (SD)!

Nooshi: Vänsterpartiet vill flytta om i vaccinationskön. Efter riskgrupper och vårdpersonal måste personer som möter många människor i sitt jobb och inte kan arbeta hemifrån stå i tur (AB). Heja Nooshi!

Klubbat: Så här stort blir Höjeådalens naturreservat. Nu har kommunfullmäktige sagt ja – det blir ett 68 hektar stort naturreservat i Höjeådalen (SDS). Bra! Och absolut ingen byggnation på området, tack! Rensa sen upp ån och lägg ner reningsverket. En gång i tiden (före reningsverket) kunde man både bada och fiska där. Led avloppsvattnet under jorden till Malmö istället. Då kan vi äntligen få litet äkta natur i Lund.

Konsten: Höjeådalen. Foto courtesy Emil Langvad.

***

Citatet: ”Och det slår mig framför John Bauers målningar att naturen även erbjuder sådant som länge varit inte bara omodernt utan till och med misstänkliggjort inom konst och kultur: skönhet, romantik, magi, nostalgi, kanske till och med något sublimt. I upplevelsen av naturen får sådant existera, helt oproblematiskt”. —Therese Bohman, konstkritiker.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 januari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: