Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VIT ÖDMJUKHET.

Rättvis vaccinfördelning! Covax lanserades i april 2020 och är ett globalt initiativ som leds av Världshälsoorganisationen (WHO) och två grupper för vaccin. Det arbetar för utveckling, inköp och leverans av vacciner till mer än 180 länder. WHO: s chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, betonar nuvarande ojämlikheter och sade att mer än 39 miljoner doser hade administrerats i minst 49 länder med högre inkomst, men endast 25 i ett av länderna med lägst inkomst (BBC).

Vit ödmjukhet strategi mot rasism. Alla vita måste jobba aktivt på att bli medvetna om sin rasism, men också kämpa emot den – hela livet. Det framhåller den amerikanska författaren Robin DiAngelo vars begrepp ”vit skörhet” har fått stort genomslag (SDS).

Polisens grova övertramp i sociala medier där man lagt ut förnedrande material om utsatta människor ska nu rensas bort. Med värderingarna bakom finns kvar – den rasistiska värdegrunden. Avskaffa polisen i dess nuvarande form och följ Minneapolis’ exempel!

Konsten: Rasism.

***

Citatet: ”Rasist är det värsta ord jag vet”. – Rasisten Bert Karlsson i manus till SVT-programmet ”Sommar”, 2016. (Du läste rätt, han sa inte ‘rasism är det värsta jag vet’. Inte  radikalt – men vi tar med det som exempel på motsatsen. Inget porträttfoto här dock, av estetiska skäl.)

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 26 januari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: