Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANTIPOLISHUNDEN.

Tolv medlemmar i det amerikanska Nationalgardet stoppas från att bevaka installationen av president Joe Biden. De har kopplingar till högerextrema miliser, uppger AP. Detta är ett allvarligt problem. Både polisen och militären är nazi-infiltrerade. Och inte bara i USA. Vem ska skydda oss mot de som ska skydda oss?

Fram till 1900-talets slut var Sverige ett relativt homogent land som i efterkrigstid växte fram som ett progressivt, solidariskt och öppet land. Den bilden har krackelerat och håller på att falla samman. Det menar de två ras- och vithetsforskarna, Catrin Lundström, docent i sociologi och universitetslektor på REMESO vid Linköpings universitet och Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik vid Karlstads universitet, som tillsammans har skrivit boken Vit melankoli: en analys av en nation i kris (Arbetaren).

Konsten: Loukanikos, de grekiska anarkisternas egen kravallhund, här hedrad med en gatukonstmålning.

***

Citatet: ”Borgerlighetens agerande på trettiotalet erinrar i vissa avseenden om dess nutida förhållningssätt till högerextremismen. Man fruktade den röda fanan mer än den svarta skjortan, eftersom de röda hotade den heliga privategendomen – den rättighet som liberalerna anser vara samhällets fundament. De svarta hotar livet självt, men för liberaler är privategendomen heligare än livet.” – Åsa Linderborg, (f. 1968) historiker, författare och kulturskribent, AB 15/4 2015.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 19 januari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: