Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

EKONOMISK OMFÖRDELNING FRÅN GRUNDEN!

Aldrig förr har USAs parodi på demokrati fått så mycket uppmärksamhet – och så många bevis för att den måste genomgripande förändras i egalitär, emancipatorisk och direktdemokratisk riktning. Den sociala revolutionen är lösningen.

Politiker i USA har enats över gränserna för att avvisa stormningen av Capitol den 6 januari som ”laglös”, ”antidemokratisk” och ”extremistisk”, och går så långt att de förvränger resultatet till ”anarki”. Men problemet med invasionen av Capitol var inte att det var olagligt, odemokratiskt eller extremistiskt i sig, utan att det var ett försök att koncentrera förtryckande makt i en autokrats händer – vilket är precis raka motsatsen till anarki. Direkt aktion, militant taktik och kritik av valpolitiken kommer att förbli avgörande för rörelser mot fascism och statligt våld. Vi får inte låta yttersta högern associera dem med tyranni eller låta centrister göra begreppen grumliga (Crimethinc).

Trots Trump-anhängarnas attack i Washington – därför fortsätter SD-folket att stötta den amerikanska presidenten. ”Deras politiska motsvarigheter runtom i Europa har i hög grad tagit avstånd. Att SD inte gör det är lite av en gåta”, säger forskaren Tobias Hübinette.

SD:s klippkort till SVT visar att medierna inte klarat av sin uppgift. Det är ingen slump att många med vänstersympatier har slutat se program som Agenda, skriver Jonas Sjöstedt, före detta partiledare för Vänsterpartiet (Arbetet).

Naturskyddsföreningens ungdomsförbund Fältbiologerna har antagit ett nytt politiskt program. Föreningen ska nu bland annat arbeta för ”omfattande ekonomisk omfördelning, avkolonisering av Sápmi och nedmontering av patriarkatet”. Enligt ordförande Leo Rudberg måste klimatrörelsen börja tala om ekonomisk rättvisa om den ska ha någon chans (ETC).

Konsten: Banksy.

***

Citatet: ”De största brotten här i världen begås inte av människor som bryter mot reglerna utan av människor som lyder reglerna. Det är människor som lyder order som släpper bomber och massakrerar byar”. —Banksy (f. 1974) street artist.

3 kommentarer på “EKONOMISK OMFÖRDELNING FRÅN GRUNDEN!

 1. Bjorn
  14 januari, 2021

  Trump´s avsked krig mot Iran (Al Jazeera)

  Vad ligger bakom den betydande uppbyggnaden av amerikansk eldkraft i viken
  Redan hem till den formidabla 5: e flottan – baserad i Bahrain – skickade den amerikanska flottan nyligen en kraftfull ubåt i Ohio-klass, USS Georgia, eskorterad av två styrda missilkryssare – USS Port Royal och USS Philippine Sea – genom Hormuzsundet. in i viken.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 14 januari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: