Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FRED, FRIHET, DIREKT DEMOKRATI.

Jag har nu köpt Apotekets påstått pålitliga munskydd att ha i kollektivtrafiken. Men jag väntar på information om när jag och andra 70+ i Lund ska vaccineras. Tala gärna om det så fort som möjligt! När var hur?

När Warzawapakten upphörde efter Sovjetunionens kollaps var det också ett gyllene tillfälle för att upplösa Nato och därmed garantera världsfreden. Istället fortsatte Kalla Kriget i en ny konstellation, med nya imperialistiska krig och konflikter. Den enda konstanten var militarismen. ”Kriget mot Terrorismen” blev en ny illusorisk krigsorsak, helt självförvållad.

Den internationella ekonomiska ojämlikheten yttrar sig nu dels i vaccintillgången för coronakrisens bekämpande i Tredje Världen, dels i bristen på mat och vatten som båda borde vara självklara mänskliga rättigheter. Det första vattenkriget seglar nu upp med Etiopiens dammbygge i Blå Nilen.

Världen blev en farligare plats sedan USA fick totalt världsherravälde, och Kinas världsherravälde hotar bakom knuten. Diktatur + kapitalism = sant. Sverige borde återgå till en strikt neutral utrikespolitik och rösta i FN för att förbjuda atomvapen. Då kan vi vänta oss både fred och utveckling. Inom landet bör vi förbjuda rasistiska organisationer som NMR och SD. Därefter kan Sverige – som det var tänkt 1918 – på sikt bli en frihetligt socialistisk rådsrepublik, direktdemokratiskt folkstyrd i verklig och decentraliserad bemärkelse. Chiapas, Rojava och TAZ över hela världen har redan visat vägen.

Konsten: Uganda Graffiti/Digital Art.

***

Citatet: ”Det började som en undersökning. Jag skrev tystnaderna, nätterna, jag nedtecknade det outsägliga. Jag fixerade svindeln.” — Arthur Rimbaud (1854-1891) poet. Ur Delirium II. Övers. Elias Wraak.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 januari, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: