Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MAKT KORRUMPERAR.

Amerikaner har hittat på alla möjliga skäl att vara misstänksamma mot vacciner. En grupp som verkar oproportionerligt vaccinfientlig är kristna nationalister. I själva verket finner vi i en ny studie att amerikaner som starkt anammar kristen nationalism – nära en fjärdedel av befolkningen – är mycket mer benägna att ifrågasätta säkerheten hos vacciner och inhämta felaktig information om dem (t.ex. att tro att vacciner orsakar autism eller fungerar inte eller att de som administrerar dem är oärliga). Om tillräckligt många av dessa amerikaner avstår från ett Covid-19-vaccin baserat på felaktig information skulle möjligheten att uppnå flockimmunitet och minska spridningen av viruset vara katastrofalt mycket sämre (NBC).

Dan Eliassons resa till Kanarieöarna kring jultid möter massiv upprördhet. Flera ledande politiker verkar strunta i sina egna budskap, vilket i och för sig inte är något nytt utan ett systemfel. Makt korrumperar. Absolut makt korrumperar absolut.

Konsten: D G Rossetti: Daydream.

***

Citatet: ”Anarkismens grundläggande princip är att hierarkisk auktoritet, det må vara kyrkan, patriarkatet eller en ekonomisk elits, inte bara är onödig, utan alltid gör det svårare att maximera mänsklighetens potential. Anarkister anser i allmänhet att mänskliga varelser är kapabla att ha hand om sina egna angelägenheter byggda på kreativitet, samarbete och ömsesidig respekt. Man anser att makt i sig alltid korrumperar och att auktoriteter oundvikligen bryr sig mer om att behålla sin maktposition och att de handlar efter vad som gynnar dem själva bäst.”   — Liz Highleyman, anarkist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 januari, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: