Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

THE DISNEYFICATION OF CHRISTIANITY.

Bloggens besökssiffror är höga f.n. och jag är själv nöjd med de senaste dagarnas artiklar. Det beror dels på vad som är aktuellt i nyheterna världen över, dels på vad jag själv för tillfället är intresserad av. Att skapa koherens (om än i rapsodisk form) är fortfarande det stora problemet men världen är i ständig arbiträr förändring och det måste ju också märkas. 

Eftersom regeringar runt om i världen just nu avväger hur mycket man kan begränsa julfirandet i ett försök att bekämpa pandemin, är det värt att notera att detta inte är första gången i historien som politiker försöker utöva kontroll över säsongens festligheter. På 1640-talet gjorde parlamentet i England, Skottland och Irland effektivt många långvariga jultraditioner olagliga, och det gick lika bra som du kan föreställa dig – i slutändan hjälpte det till att återuppta det engelska inbördeskriget (BBC). https://www.bbc.com/reel/video/p091np52/how-cancelling-christmas-reignited-a-civil-war

Då har det lyckats bättre med ”Alternativ Jul”, ett fenomen som i Sverige inleddes på Konstfackskolan som ordnade jullunch och samvaro för de hemlösa 1968. Det blev mycket uppskattat och fick många efterföljare. Julen ska handla om mänsklig gemenskap, inte om konsumtionsgalenskap. Detta covid-år blir det svårare. Och som någon skrev på Facebook: ”Dom säger att på julafton kan man vara 8 personer utan problem…Vem känner 8 personer utan problem!!??”. Här i Lund har Alternativ Jul firats på olika ställen under många år; på India Däck Bokcafé exempelvis. Vidare läsning: Svenska Dagbladet 23 december 2008 – De vågade vägra julen.

Kling & Klang-nyheter: Poliser inlåsta – i polishuset. Det är inte bara brottslingar som blir inlåsta. Ett antal poliser blev inlåsta – och utelåsta – när kortläsarsystemet i polishuset i Västervik havererade (AB).

***

Konsten: Anders F Rönnblom: Det är inte snön som faller. Tecknad punkig anti-jullåt! Trigger Warning. Missa den inte! Får du felmeddelande finns den på Youtube. Kunde den ha gjorts idag? Knappast, tyvärr.

***

Citatet: ”Christmas is the Disneyfication of Christanity”. Don Cupitt.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: