Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SD PÅ WEBBEN: JACKIE ARKLÖV-SYNDROMET.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade i början av året att Granskning Sverige driver en hemlig ”trollfabrik” som betalar användare för att anta en falsk identitet och sen ringa upp en viss måltavla, med en för-skriven högerextrem frågeställning. Domänen bakom GS hemsida ägs av Fria Tiders utgivare Widar Nord, enligt Dagens Nyheter.

Granskning Sveriges avsnitt har gillats och spridits på nätet av högt uppsatta Sverigedemokrater såsom Kent Ekeroth. SD:s partisekreterare Mattias Karlsson har gett en 30 minuters intervju till sajten, och SD:s tidning Samtiden har lagt upp GS program på sin hemsida (Arbetet).

På SDs ”Swebbtv” drar man nu den gamla skrönan om Sovjets planer för Sverige. Beviset skulle vara en gammal rysk sci-fi-roman. Alla årtal och händelser kommer huller om buller och det mesta är fel; så t.ex missar man årtalet för Finska Revolutionen som i verkligheten utbröt 1918, inte 1920 eller 21. Jag nöjer mig med det så länge; okunnighet och missförstånd verkar generiskt här. Men kanske triggar dom någon svensk reservofficerare, terrorist eller annan paranoid konspiratör, vem vet. Under WW2 ville ju den svenska ytterhögern helst att Sverige skulle annekteras av Hitler, det hade nog även Swebbtv gillat bättre. Jag tycker mig märka att detta inte är något för intellektuella – eller någon annan heller för den delen.

En förklaring enligt Expo till SDs framväxande ska vara att folk fram tills ganska nyligen röstat klassbaserat, vilket blir någorlunda logiskt sett till valresultatet – men numera enbart efter åsikter. Och om de åsikterna kommer från alt-right, GS, 4chan, riks.se, trumpisterna osv så blir förstås valresultatet helt irrationellt. Jackie Arklöv-syndromet skulle jag vilja kalla det. Inte mot bättre vetande men utan bättre vetande.

***

Konsten: Sci-fi Art. Ensam i bräcklig farkost i en främmande värld…fast riktigt så illa är det väl inte?

***

Citatet: ”De som inte rör sig, märker inte sina kedjor”. — Rosa Luxemburg (1871-1919) revolutionär.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: