Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VÄNSTERPARTIET 10,2 %.

Covid-19-pandemin som den har utspelat sig i sitt favoritland USA (skådeplats för en femtedel av världens dödsfall i Covid-19 men drygt en tjugondel av världens befolkning) är en tragedi som snart kommer att ha tagit livet för 1 av 1000 amerikaner. Det är också ett fascistiskt brott som härrör från nationens multipla, överlappande och ömsesidigt förstärkande strukturer, institutioner, politik och ideologier om ojämlikhet och förtryck. Det återspeglar den misslyckade andliga dödens och fascismens tillstånd som Dr Martin Luther King, Jr. sa, skulle drabba denna nation om den inte förflyttade sig från det som King kallade ”de trefaldiga sammanhängande ondskorna”: kapitalism, rasism och imperialism (Counterpunch).

Vänsterpartiet får 10,2 procent i GP/Sifos senaste väljarbarometer. Partiet ligger nu två procentenheter över valresultatet 2018, samlar fler kvinnor än män och går starkare bland personer under 50 år än över 50 år. Mätningen är den första i mätserien sedan Nooshi Dadgostar tog över som partiledare efter Jonas Sjöstedt och de höga siffrorna efter förra månadens uppgång  ligger nu fast (GP).

Det står nu klart för allt fler hur skolkoncernerna fått härja i utbildningssystemet. Dessa aktörer har tillåtits köpa upp mindre skolor, locka till sig ”lättskötta” medelklasselever och utfärda glädjebetyg. Samtidigt har de minskat lärartätheten, skurit ner på resurspersonal och snålat på skolbiblioteken. Allt för att riskkapitalisterna i bakgrunden ska kunna lägga vantarna på en större del av skolpengen (Arbetaren).

Konsten: Privatisering.

***

Citatet: ”Man kan vara så naiv när man är i 25-årsåldern och få för sig att det inte går att förändra samhället och att det är meningslöst att göra uppror och så, men fortsätter man använda hjärnan så växer man ifrån sådant trams”.  – Pontus Lundkvist, serietecknare.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: