Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SVENSKA ROJAVAPARTIET?

Det danska Folketinget har röstat ja till en samtyckeslag. Från och med den 1 januari räknas sex utan samtycke som våldtäkt, enligt den danska lagboken (GP).

De äldre står i centrum när Nooshi Dadgostar håller sitt första jultal som Vänsterpartiledare. Hon attackerar vinstkrav och dåliga arbetsvillkor i äldreomsorgen – och föreslår höjd garantipension (svd). Hon intervjuas också i Arbetaren bl.a. om den tramsiga intervjun i Morgonpasset

Ett resultat av den intervjun blev att hon fick en massa julklappsböcker – om anarkismen. Jag skickade själv min bok ”Anarkismens Återkomst” (och min målningskatalog) men tydligen fick flera samma idé. Få se om det hjälper, det märks väl isåfall. (”Dom ska jag läsa i jul!”, sa hon). Och nej, moderaterna är anarkisternas motsats och att vi ”inte vill ha något samhälle” är bara fånigt. 

Vi vill ha annat och ännu bättre samhälle! Kvalitativt bättre, riktig deltagardemokrati och ekonomisk rättvisa och små federerade enheter istället för en stor och våldsam stat. Skola, vård och omsorg ska vara producentkooperativt ägda, och alla andra arbetsplatser också. Där ska beslutsmakten finnas genom delegering. Koordinationen sköter arbetarrådens Generalförsamling – i rådsrepubliken Sverige! Hänger ni med? Låt oss diskutera om Rojava.

Nu är jag som anarkist av princip inte per se det minsta intresserad av politiska parlamentariska partier; de bevarar bara status quo och en politisk nomenklatura och håller den härskande klassen under armarna. Genomför i bästa fall minimala reformer med evighetslånga mellanrum, i värsta fall ödesdigra försämringar.

Men ett Rojava-parti dök upp som en intressant idé i mitt huvud. Vi har otroligt mycket att lära av den samhällsbildningen, vi kan hjälpa dem i sin tur, och med dessa idéer som hävstång kunde man försöka radikalisera och katalysera svensk politik i revolutionär riktning, både utom och inom parlamentet, helt illusionslöst. Som Enhedslisten i Danmark men med en frihetligt socialistisk, ekologisk och feministisk profil. Jag skänker denna tanke till de hårt arbetande svenska Rojavakommittéerna. En artikel i Magasinet Paragraf har räknat ut att det behövs ett nytt parti och att utrymmet är 14-25 %. Vad säger ni om det? A la bonheur!

Börja nu idag Ann Linde med att upprätta vänskapliga diplomatiska förbindelser med hjältarna i Rojava – som knäckte ISIS och nu bygger en bättre värld!

Konsten: Rojava.

***

Citatet: Abdullah Öcalan.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: