Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SÅ FICK SVERIGE VÄRLDENS HÖGSTA U-LANDS-BISTÅND.

På tidigt 60-tal var jag med om att införa 1% av BNP till u-landsbistånd, och det har inte ändrats sen dess. Vi var några gymnasister och studenter från Fredspolitiska Föreningen PAX och U-gruppen i Lund som åkte upp till Stockholm en vårvinter för att hungerstrejka i Kungsan och utanför riksdagshuset. Vi låg i sovsäckar i tält eller på bara marken och livnärde oss på vatten, te och C-vitamin. De flesta hade fredsmärket, den vita duvan eller det brutna geväret på kavajslaget. Vi diskuterade med förbipasserande och delade ut flygblad. Gösta Bohman (M) sa att ”dom kan väl bo i plåtskjul och äta bananer!”

1962 var det dags. Opinionen svängde, inte bara på grund av oss, och kravet gick till slut igenom trots att vissa på högerkanten tyckte det blev för dyrt; dom ville hellre ha en svensk atombomb.  1975 blev 1% av BNP fastslaget och idag är det en självklarhet att rika länder bör hjälpa fattiga.

Det blev sen en fristående fortsättning på denna aktion som kvickt bytte fokus till en utvisningshotad romsk familj. Författaren Katarina Taikon var där. Vi smög oss in på Rosenbad och pratade med statsministerns handsekreterare. Låt dom stanna! Aftonbladet skrev. Familjen fick stanna vid andra försöket. Så hade vi slagit två flugor i en smäll och nöjda och belåtna kunde vi ta tåget tillbaka till Lund! Och till hösten började jag på U-landslinjen på Tomelilla Folkhögskola.

Nu läser jag i bladet att den folkliga viljan till u-landsbistånd fortfarande är hög, och högre i år än förut. Sida tror att folk har insett att ”världen hänger ihop” genom erfarenheten av pandemin. Det kan stämma. Se där något positivt som kom ut av denna hemska pandemi!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: