Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ATT FÅ SISTA ORDET.

Om anekdoter brukar man med P.G. Woodhouse säga att ”de äger ett förakt för sanningen men en stor respekt för det sannolika”. Någon ska, anekdotiskt, ha avslutat sitt liv med orden ”Vad var det jag sa?” Fritiof Nilsson Piratens gravinskrift är också allmänt bekant: ”Här ligger en man som hade för vana att uppskjuta allt till morgondagen. Dock ändrade han sig på sitt yttersta och avled slutligen 11/1 1972”. Men mest intryck på mig gör filosofen Ludwig Wittgensteins sista lakoniska ord när läkaren sagt honom att slutet närmade sig. ”Bra!”. Så vände han sig om och dog. Det var den 29/4 1951 i Cambridge.

***

EU: 41 miljarder i felutbetalningar. EU:s revisorer kom 2018 fram till att hela 41 miljarder betalats ut som rena felbetalningar (Proletären).

När Aleksandr Solzjenitsyn dog 2008 beslutade Vladimir Putin, som då var Rysslands premiärminister, att delar av Gulag-Arkipelagen skulle bli obligatoriskt läsning för ryska skolbarn. Solzjenitsyns antikommunism, religiösa ortodoxi och vurm för den gamla tsartiden passar alldeles utmärkt med det nationalistiska statsbygge som Putin ägnar sig åt (Internationalen).

SVT rapporterar att Kommunistiska Partiet har startat en lokalavdelning i Bollnäs i Gävleborg. Magnus Hedman tycker att Josef Stalin gjorde mest gott under sin tid. – Det finns ju inga som är hundra procent dåliga eller hundra procent bra. Det fungerar ju inte så i historien, säger han. Alldeles riktigt, det är mycket som inte fungerar i historien och en av dess värsta dyfunktioner var stalinismen.

Konsten: Moebius: Sci-fi Art.

***

Citatet:
”Bra prosa är som ett fönster”. — George Orwell.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: