Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NY ANARKISM.

Ny anarkism är en term som framför allt har använts av flera författare för att beskriva den senaste återuppfinningen av anarkistisk tanke och praxis. Vad som skiljer dagens nya anarkism från anarkismen på 1960- och 1970-talet eller från arbeten av angloamerikanska författare som Murray Bookchin, Alex Comfort, Paul Goodman, Herbert Read och Colin Ward, är dess betoning på det globala perspektivet. Uppsatser om ny anarkism inkluderar David Graeber ”Nya anarkister” och Andrej Grubačićs ”Mot en annan anarkism”.

”Det finns många extremister för storleken i Sverige” påstår Magnus Ranstorp. En av dem är han själv. När Breivik härjade på Utöya ansåg han i NRK att det var al-Qaida. ”Rasistiska konspirationsteorier” kallades en av hans rapporter av en recensent. ”Ledande expert” brukar Ranstorp kalla sig med sitt vanliga pyramidala underskott på självdistans. ”Det finns för många nazister och rasister i Sverige”, ska det vara. https://www.sydsvenskan.se/2017-07-03/expert-manga-extremister-for-sveriges-storlek

Konsten: Prof. David Graeber (1961-2020) vår berömde anarkistiske antropolog, innovativ och mind-blowing.

***

***

Citatet: ”Utvandringsteorin föreslår att det mest effektiva sättet att motverka kapitalismen och den liberala staten inte är genom direkt konfrontation utan med hjälp av vad Paolo Virno har kallat ”engagerat tillbakadragande ”, massavhopp av dem som vill skapa nya former av gemenskap. Man behöver bara titta på de historiska dokumenten för att bekräfta att de mest framgångsrika formerna av populärt motstånd har tagit just denna gestalt. De har inte involverat att utmana makten (detta leder vanligtvis till att de slaktas, eller om inte, förvandlas till någon – ofta till och med värre – variant av mycket som man först utmanade) men från en eller annan strategi att glida bort från dess grepp, från flykt, desertering, grundandet av nya samhällen.” — David Graeber: Fragment of an Anarchist Anthropology.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: