Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NAZISMEN ÄR INGEN ÅSIKT UTAN EN KRIMINELL PLAN.

Pandemins konsekvenser följer inte klasslinjer rakt av, men i mycket stora drag tenderar dess socioekonomiska effekter ändå att hårdast drabba personer utan fasta anställningar och som kroppsarbetar – antingen genom inställda aktiviteter eller genom smittrisk. Den globala ekonomiska  eliten har samtidigt till stor del klarat sig oskadd; i USA har till exempel de 650 dollarmiljardärerna ökat sin totala förmögenhet med en biljon sedan i mars (Arbetaren). De skulle behöva en skattechock!

När 2020 är över kommer historiskt många avrättats på federal nivå i USA – på Trumps order givetvis. Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty i Sverige, säger till Nyheter24 att dödsdomarna i USA ofta präglas av rättsosäkerhet, godtycklighet och rasism. Dessutom döms personer med intellektuella funktionsnedsättningar till döden (Nyheter24). Donald Trump är verkligen en ond man.

”Jag kanske inte riktigt ser grejen helt glasklart framför mig, men om vi förbjuder en nazistisk sammanslutning som heter NMR, så kan väl nazisterna inom några minuter organisera sig under en ny förening med ett nytt namn. Då måste vi börja om från början och lagstifta mot den nya organisationen, och så vidare i all oändlighet” skriver en kolumnist i Magasinet Paragraf som annars har mycket spetsig journalistik. Nej, menar jag. Det beror helt på hur lagen utformas. Om man förbjuder RASISTISKA ORGANISATIONER – som vi för övrigt förbundit oss att göra för både FN och EU – så faller NMR under den lagen alldeles oavsett vad man kallar sig eftersom det rasistiska innehållet är detsamma och mycket enkelt att påvisa. Utan rasism ingen nazism eller fascism och vice versa. Vänsterorganisationer faller då helt utanför. Det är alltså fullt möjligt. Går det i Finland så går det här! Men nota bene – den folkliga antifascismen är viktigare än lagar; lagarna kan bara hjälpa till att försvåra för den nazistiska dräggen.

”Det är något ruttet med SDs nationalism” skriver Daniel Suhonen. Ja, men utan att blinka kan man överge den för Nato för att göra Moderaterna nöjda. De som röstar på SD för att ”det är för många invandrare” kommer att bli förvånade när de på köpet får hela den fascistiska överbyggnad á la Orban som partiledningen och inte minst Björn Söder vurmar för. Invandrarhatet är bara preludiet. Efter valet 2022 kan vi vakna upp till stöveltramp och läger – om vi inte gör revolution. Och i så fall har SD äntligen och slutligen uträttat något.

Citatet: ”Jag såg en video i dag, av George Floyds sexåriga dotter, och jag grät. Hon satt på axlarna till en vän till familjen, denna lilla flicka som förlorat sin far till den amerikanska evighetsloopen av rasism och brödramord, och hon log, och ögonen gnistrande klara, och med melodisk, förtrollad röst sa hon: ”Pappa förändrade världen.”  —Mercies May, juli 2020.

Konsten: S. Jacobson: Självporträtt, 2020.

***

Citatet: ”Efter realsocialismen kom realliberalismen och den är inte vacker att se. Kapitalismen behöver inte längre visa ett mänskligt ansikte”.  — Åsa Linderborg i Proletären, aug. 2018.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 12 december, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: