Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

I SKUGGAN AV STATYER: BLM I LUND.

Underhållande att läsa om hur engelsmännen uppfattar svenskarnas ”reserverade” mentalitet. Enligt BBC gillar svenskar inte kallprat utan innehåll; samtal ska vara till för att utbyta meningsfull information. Nu stämmer väl detta inte in på alla och skiljer sig kanske också litet mellan könen men visst, jag kan känna igen det. Samtal kan ju också användas för att få kontakt med den man inte känner och ofrivillig ensamhet är ett faktum här. Bristen på invandrare från andra mer pratsamma kulturer under merparten av vår historia kan väl också spela in. Men – BBC tillägger att vi ändå är – artiga och vänliga! Hur uppfattar jag då engelsmännen? Trevliga och ungefär som oss fast med större klasskillnader. Och de är avgjort mer verbala! Ity jag föredrar alla gånger elegant Oxford English framför guttural Texas-dialekt.

Den heta George Floyd-sommaren 2020 spred sig antistatyraseriet från USA och ut över hela världen. Hundratals statyer av slavägare och andra rasister försvann. Här i Lund nöjde man sig med att  spraya ”BLM” på Linné och Tegnér. Studenttidningen Lundagård har nu gått vidare och undersökt de övriga offentliga statyerna i Lund. ”I Lundagårdsparken, framför den gamla universitetsbyggnaden, står en staty som ägs av Lunds universitet som föreställer arkeolog Sven Nilsson (1787-1883) och han ägnade sig åt rasforskning. Sven Nilsson var tillsammans med några andra en av de första personerna som började använda kranier för att studera raser. Han utförde tidiga undersökningar av samiska kranier som var väldigt betydelsefulla för att skapa den rasbiologiska metoden”, berättar Martin Ericsson. Artikeln nämner också ännu skummare personer som nazisten Backman på Anatomiska och Retzius, lärjunge till Linné. Man konstaterar avslutningsvis att ”detta är bara toppen på ett isberg”.  Således: BLM-aktionerna i somras var alls ingen överreaktion.

Samma rasister här som där. FTP, ACAB! Krossa rasismen!

Konsten: S. Jacobson: Målning med ädelstenar. Opd 2020.

***

Citatet: ”Det går inte an att Säpo uppträder som Dupond och Dupont, den svenska journalistkåren tar sig fram som Kling och Klang och politikerna låter som Bill och Bull”.— Åsa Linderborg, (f. 1968) historiker, författare och kulturskribent, AB 26/11 2015.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 12 december, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: