Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD ÄR DET VI PRODUCERAR?

Österrikes författningsdomstol har slagit fast att en lag som förbjuder huvudduk i grundskolan är diskriminerande och strider mot grundlagen (DN).

En värdefull målning av den berömde surrealisten Yves Tanguy (1900-1955) kvarglömdes och försvann på en flygplats i Tyskland. Den återfanns senare på botten av en återvinningscontainer för papper (CNN). Tanguy målade ofta landskap med irrationella objekt utplacerade, och som de flesta surrealister var han mycket hantverksskicklig, om än inte den originellaste.

Det stod i veckan klart att Justitiekanslern kommer att utreda Cissi Wallins bok  ”Allt som var mitt” för förtal (AB). Wallin har dessförinnan blivit dömd för förtal av Fredrik Virtanen.

Kulturskolans verksamhet är hotad och vill att den blir skyddad i lag. Den kommunala musikskolan är bakgrunden till Sveriges succé inom musikexporten.

Konsten: Ett annat verk av Yves Tanguy: ”En målning utan namn och utan något fängelse”.

***

Citatet: ”Fram tills nu har arbetslöshetens spöke använts av det kapitalistiska systemet för att terrorisera människor till att acceptera vilket jobb som helst, även de mest absurda, till vilket pris och under vilka förhållanden som helst. […] Är det inte dags att vi frågar oss vad som är poängen med all denna produktion? Vad är det vi producerar? För vem? Hur? Till vilket socialt och ekologiskt pris? […] Låt oss sluta att lämna dessa frågor till specialisterna, som hävdar att de pratar för oss. Det är upp till oss att avgöra vad som är möjligt, vad vi vill, och hur vi ska nå det. Det är upp till oss att återta makten över våra egna liv. Det är upp till oss att ta tillbaka de materiella resurserna från den politiska, finansiella och mediala makten som stulit dem från oss”. -— Vi vill inte ha full sysselsättning, vi vill ha allt! (BUP 1998).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: