Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ACHOO!

På söndag håller Venezuela parlaments­val. Trots ekonomisk kris, blockad och pandemi ser regerings­­partiet PSUV ut att kunna vinna tillbaka majoriteten. Mycket tack vare den allt mer fragmenterade oppositionen (Flamman). http://flamman.se/a/val-i-venezuela-oppositionen-har-inte-en-chans

Lagförslaget om “allmän säkerhet” som lades fram och röstades igenom i det franska parlamentet med den provocerande ambitionen att “stärka de demokratiska principerna” utlöste massreaktioner och demonstrationer i Frankrike, trots att landet är nedstängt i så kallad ”lock-down”. En titt på lagförslagets viktigaste bestämmelser visar vad man verkligen är ute efter: man vill öka intensiteten i förtrycket, dels genom att stärka statens repressiva funktion, dels genom att undertrycka fri- och rättigheter, facklig och politisk verksamhet. (Riktpunkt). https://riktpunkt.nu/2020/12/det-verkliga-ansiktet-pa-kapitalets-diktatur/

Ungern och Polen vill inte ha liberal demokrati men gärna EUs pengar. Ska det vara så svårt att sätta press på dessa länder, EU?

Tavlan ”Karl XIIs likfärd” har fått ett antifascistiskt klistermärke på ramen (svd). Karl XII orsakade mer död och lidande för den svenska och europeiska befolkningen än någon annan svensk kung utom möjligen Karl X och försänkte landet i svält och fattigdom. Dessutom är han nazisternas hjälte. https://www.svd.se/satte-klistermarke-pa-karl-xiis-likfard

Konsten: Achoo! Banksys senaste målning på en husvägg i Bristol. (BBC). Foto courtesy Tristan Kay.

***

Citatet: ”Vad är väl ett krossat bankfönster mot ett krossat folkhem?” — Mikael Wiehe (f. 1946) musiker, om autonoma demonstranter.

***

2 kommentarer på “ACHOO!

 1. Christer Brodén
  10 december, 2020

  Karl X har väl annars beskrivits som den värste flåbuse vi haft på tronen. Han påstås tagit död på en tredjedel av Polens befolkning. Hitler klarade bara av en fjärdedel.

  Gilla

  • Konst & Politik
   11 december, 2020

   Ja OK, det finns grader också i helvetet. Karl XII var kanske inte vårre än Karl X men det var illa nog. Jag har lagt till Karl X i texten. Tack för kommentaren!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 10 december, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: