Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VIVE L’ANARCHIE!

Det sägs om Lucia (född i Syrakusa  283 e.kr) att hon gick med mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, och för att ha händerna fria satte hon ljus i håret. Hon avrättades senare som martyr av kejsar Diocletianus och blev helgon, och i Sverige firas hon med S:ta Luciatraditionen 13 december med sång, ljus, glögg, pepparkakor och lussebullar!

Bagnolet, Frankrike: Graffiti i solidaritet med anarkister på rättegång i Italien. Solidaritet med rebellerna och mot alla fängelser, gränser, polis och staten! Efter en begäran om två veckors mobilisering, från 9 till 20 november 2020, (https://nantes.indymedia.org/articles/51406) i solidaritet med anarkisterna som står inför rättegången i Italien för olika strider och för frihet för alla fångar, gjorde vi ett dussin graffiti på gatorna i Bagnolet (förorter till Paris). Graffiti lämnades överallt i staden, särskilt på gator vars namn verkade precis rätt för en blinkning och en hänvisning till våra meddelanden:

I rue de la Liberté, «Frihet för alla, länge leve anarkin!» – I Passage des Italiens, «Solidaritet med alla rebeller och mot alla fängelser, gränser, poliser och stater!»- «Frihet för de italienska anarkisterna» i rue Sadi Carnot, eftersom denna franska president dödades den 24 juni 1894 av den italienska anarkisten Sante Geronimo Caserio. Sadi Carnot är bland annat känd för att ha vägrat att benåda anarkisterna Ravachol, Auguste Vaillant och Émile Henry. – Lite överallt skrev vi «Solidaritet med anarkisterna vid rättegången i Italien», «Död åt fängelserna», «Inga gränser», «Filma inte polisen, stena dem!», «Carlo, Genua 2001, vi förlåter inte, vi glömmer inte»,«frihet, allt gratis»… – Vi använde en Enedis (den viktigaste energileverantörsbilen) med en Linky (ny «smart» meter) -logo som ett mobilt kommunikationsmedel, på vilket vi skrev «Elda fängelserna» och «Låt oss bränna HLR». — Mitten av november 2020 Några anarkister (Anarchist News).

anarkism.info‘s Copwatch-broschyr ”Snutrannsakan” finns som pdf här:

Låt alla ensamkommande, med eller utan gymnasielagen, få amnesti och permanent uppehållsstillstånd och svenskt medborgarskap! En lämplig julklapp.

De rödgröna partierna i Danmark har kommit överens om att stoppa privata förskolor från att omvandla skattepengar till privata vinster. Enhedslistens gruppledare i folketinget säger att det här bara är början (ETC). Enhedslisten kan man lita på. Gör nu genast på samma sätt i Sverige, och i hela skolväsendet!

Konsten: Graffiti i Bagnolet från artikeln ovan.

***

Citatet: ”Hela Universum ska bli en enda Union”.  — Ravachol (1859–1892) fransk anarkist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: