Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VENEZUELA VINNER.

Venezuelas nationalförsamling har stoppats ända sedan den gjordes till ett instrument för regimförändring av Washington. Nu, med detta val, hoppas man att lagstiftningsprocessen kan återupptas. En ny nationalförsamling skulle kunna utse nyckeltjänstemän och skulle kunna diskutera lagstiftning för att ta itu med pandemin. Det bör bli en plats för en sund dialog mellan regeringen och oppositionen, som har kapats av Washington och Guaidó. Mer än någonting annat skulle denna nationalförsamling utgöra en juridisk utmaning för regeringar och banker i Europa och USA som har fryst åtminstone 6 miljarder dollar i venezuelanska medel och konfiskerade tillgångar som Citgo; de kommer inte längre att ha Guaidós påstådda tillfälliga regering att använda som en ursäkt för sina handlingar.Venezuela vinner bara genom att hålla ett val. Det är slutresultatet (Counterpunch).

Debatten om skandalerna på Vipeholm har flammat upp igen och det är bra. P1 har just sänt en dokumentär i 5 delar. Varken den plötsliga döden för 200 av de mest utvecklingsstörda eller det brutala Kariesexperimentet är ordentligt undersökt, även om många skrivit om dem. Viss forskning pågår. Men att som SD gör använda denna tragedi som vapen mot Socialdemokraterna är helt missriktat. Alla partier stod bakom, inte bara S, och det gäller också Rasbiologiska Institutet och steriliseringarna som även de var fruktansvärda övergrepp. Men SD talar förstås mycket hellre om något annat än sitt eget nazistiska förflutet.

Ulf Kristersson vill privatisera den statliga skogen. Som då kommer att avverkas, kalhuggas och säljas får man förmoda. En gång fanns det skog som ingen ägde. Min åsikt har alltid varit att skogen är djurens och naturens, inte människornas egendom, och den ska i första hand lämnas ifred. Måste man absolut ha virke kan det ske genom hänsynsfull gallring, inte genom slutavverkning. Gamla träd ska få vara kvar. Blandskog med lövträd är det naturliga, inte kompakta mörka granplanteringar på raka led. I Skåne ska det växa bok och pil, inte gran och fur. Skogen är ingen förbrukningsvara utan en livsviktig ekologisk naturmiljö. Det måste man vara moderat för att inte begripa.

Konsten: Gökboet revisited (via Veckobladet).

***

Citatet: ”Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut”. — Olof Palme.

***Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 december, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: