Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DU ÄR VAD DU TÄNKER.

Hemlösa i London får hotellrum och room service. En välgörenhetsorganisation i London ska bjuda människor i hemlöshet på två veckor på hotell, tre varma mål mat om dagen och Zoom-quiz med kändisar under jul och nyår. – Vi har varit tvungna att återuppfinna hjulet, säger Ian Richards, chef för välgörenhetsorganisationen Crisis julavdelning, till The Sunday Times.

Min kamrat HR-forskaren Karin Zackari skriver i SDS om proteströrelsen i Thailand. ”Även om mycket hopp sätts till proteströrelsen nu så får man inte glömma att Thailand är en auktoritär stat som oavsett vilken regering som för tillfället har makten kränker politiska fri- och rättigheter. Polisen har än så länge använt vattenkanoner spetsade med tårgas mot demonstranterna, men erfarenheter från tidigare protestvågor gör att alla är beredda på kraftigare våld”. Bra och intressant!

Göran Rosenbergs förslag att skapa ett museum om ”Människovärdets och människosynens svenska historia” på Vipeholm i Lund presenterades i Sydsvenskan häromdagen. Om detta skriver nu Veckobladet (v). Jag var själv ofta på Vipeholm, inte på avdelningarna (som var helt fruktansvärda) utan som lärarvikarie på Särskolan som var en humanitär oas under Karin Axeheim. Under 40-och 50-talet utspelades det hjärtlösa ”Kariesexperimentet” som jag skrivit om tidigare, och under kriget lät man de svårast utvecklingsstörda svälta ihjäl. S.k. ”passiv euthanasi”. Sådan var den rasbiologiska tidsandan. Sen tog hemkommunerna över de flesta intagna och därefter blev det en helt normal gymnasieutbildning i lokalerna. Nedan Veckobladets logga.

Jag tycker nog jag kan göra  litet reklam för denna ståndaktiga och småtrevliga lundatidskrift med hjärtat till vänster. Faktiskt var jag tidningstecknare där en kort period, som Keddy. Liksom min kära kamrat Knitte för den delen. Båda hade vi gått ”Grafiska Tecknare” på Å&R. http://veckobladetilund.se och http://veckobladet-lund.blogspot.com/ 

Konsten: Tankeformer. Jag har ju skrivit om teosoferna och deras  ”Thought Forms” (1901) men här snubblade jag över en modern gestaltning, lika komplex som tankar kan vara. Att visualisera mentala processer är ett fascinerande fält. Courtesy https://samuelhatfield.com/ på hans mycket intressanta religionsfilosofiska blogg.

***

Image courtesy of Mario Martinez / jonathanlevinegallery.com

***

Citatet: ”Du är vad du tänker”. — Annie Beasant, teosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 30 november, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: