Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

REVOLUTION IS A WOMAN.

Nära sex miljoner chilenare sade adjö till Pinochets arv och sopade mattan med extremhögern och den konservativa högern. Nu, när kampen går vidare för en genuin konstituerande församling, består vänsterns utmaning i att samlas bakom slagordet El pueblo unido jamas sera vencido! (Internationalen).

I onsdags, i anslutning till dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, anordnades feministiska demonstrationer i städer runt om i världen. I skuggan av coronakrisen har det sexuella våldet ökat och under lockdowns lever många kvinnor i ännu större utsatthet i nära relationer. Stora protester ägde rum i bland annat Colombia, Mexico, Guatemala, Italien och Bolivia (Arbetaren).

Enligt en opinionsundersökning genomförd av Levadacentret erkänner 47% av ryssarna att livet i landet var bättre före privatkapitalismens och marknadsekonomins återinförande 1991, med bara 39% som inte håller med (Riktpunkt).

Amazon anlitar den ökända privata detektivbyrån Pinkerton som numera ägs av svenska Securitas. Under 1890-talet blev Pinkerton ökänt för att organisera och skydda strejkbrytare och utkämpade även direkta strider med strejkande arbetare. Ohio förbjöd Pinkerton att verka inom statens område, då byrån kunde användas som en privat armè. Men i Sverige går det tydligen bra!

***

Konsten: Revolution is a Woman.

***

Citatet: ”Ju större ditt koldioxidavtryck är, desto större är din moraliska skyldighet. Ju större din plattform är, desto större är ditt ansvar.” – Greta Thunberg i tal på Världsekonomiskt forum, Davos 22/1 2019.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 29 november, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: