Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

POESI. WILLIAM MORRIS: A DREAM OF JOHN BALL (1888).

***

***

Och hur ska det bli då de är borta? Vad annat ska ni sakna när ni saknar herrar? Ni skall icke sakna fälten ni brukat, eller husen ni byggt, och inte heller tyget ni vävt; allt det ska vara ert, och vad än ni önskar av allt jorden frambringar; då skall ingen man slå det höga gräset för någon annan, medan hans egna kreatur saknar foder; och den som sår skall skörda, och den som skördar skall äta i gemenskap den skörd han i gemenskap har vunnit; och han som bygger ett hus skall leva i det med dem han bjuder in av egen fri vilja; och tiondelarna skall lagra vetet för alla att äta av när tiderna är ogynnsamma och regnskurar skymmer sädeskärvarna i augusti; och allt skall vara utan pengar och utan pris. Troget och muntert skall då alla människor fira vilodagarna med frid i kroppen och glädje i hjärtat. Och människa skall hjälpa människa, och himlens helgon ska fröjdas, eftersom människor inte längre fruktar varandra; och den ogine skall blygas, och dölja sin oginhet tills den är borta och han inte längre är en gnidare, och gemenskap skall vara instiftad i himlen och på jorden.

***

  • William Morris, 1834-1896, var en brittisk konstnär, formgivare och författare, en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen. Han är mest känd som formgivare av tapeter och mönstrade tyger, men var även verksam som författare och var en av den brittiska socialiströrelsens grundare.

  • John Ball, 1335-1381, var en engelsk katolsk präst som bannlystes 1366 för sina hetsiga predikningar för ett klasslöst samhälle. Under bondeupproret i Kent i juni 1381 fritogs han från Maidstone-fängelset och följde med upprorsmakarna till London. Väl där myntade han uttrycket ”När Adam grävde och Eva spann, vem var väl då en adelsman?” En notering i Anonimalle Chronicle säger att han ”ivrade för att döda höga herrar och prelater”. När bondeupproret väl hade slagits ner, dömdes han till döden och hängdes i St Albans den 15 juli 1381.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 november, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: