Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KONST OCH POLITIK BACK ON TRACK!

Ett ofrivilligt avbrott i mitt bloggande har inträffat (min router pajade) och jag ber om ursäkt för det. Men nu är jag tillbaka på nätet som vanligt. Jag fortsätter att skriva om måleri och anarki och allt annat jag finner intressant, att trösta och uppmuntra de som strävar efter en bättre värld. No surrender! Vive L´anarchie!

Den dålige förloraren Donald Trump är historia. En spökhistoria visserligen men hela världen drar en suck av lättnad. USAs nye president Joe Biden med arbetarklassbakgriund går med i Parisavtalet igen och satsar målmedvetet och vetenskapligt för att bekämpa pandemin.  Ett stort nederlag för extremhögern, rasismen och klimatförnekarna. Vilket är positivt. Någon skillnad i stödet för apartheidstaten Israel ska man dock inte räkna med. Men i övrigt kommer USAs utrikespolitik att normaliseras – om nu världsdominans kan anses vara normalt – men även den kan komma att taggas ner.

Coronavaccineringen i Sverige kan börja i januari meddelas det. Tills dess befinner vi oss i limbo. Äldre och andra riskgrupper har förtur och det ska vara gratis. Änt-li-gen!! Och civilsamhället är stärkt. Detta har varit en utpräglat kollektiv upplevelse av massans kraft; ingenting kan stoppa folkets flodvåg. Coronan har snart förlorat och då förslår jag en stor allmän orgie i kramande!

Det ska instiftas ett nytt museum för Förintelsen, meddelar regeringen. En utmärkt idé. Då kan man samtidigt helt avveckla Forum för Levande Historia, som fått omfattande och nedgörande kritik av 500 professionella historiker för sin ideologiskt ensidiga högervridning genom åren. Ett museum för Förintelsen kan också inrikta sig på nynazismen, nyssnazismen, rasismen, invandrarhatet, islamofobin och högerextremismen som vår tids i särklass största politiska och våldsbejakande hot.

Jan Myrdal RIP 19 juli 1927 – 30 oktober 2020. Han ledde den maoistiska vänstern under 1960-och 70-talet och skrev åtminstone en bra bok, ”Barndom”. Han kritiserade kapitalismen och stödde Tredje Världen. Och han lyckades i övrigt ha fel i nästan 90 år vilket väl får sägas vara ganska svårslaget. Hela hans produktion kommer att finnas på Project Runeberg att ta del av. Kommunisten Sven Wollter,  11 januari 1934 – 10 november 2020 KP, har också avlidit, en bra skådespelare och en bra människa. Den nya generationen svenska revolutionärer är däremot frihetliga socialister – vilket är mera hoppfullt.

Heidi Avellan i SDS kallar USA för ”världens största demokrati” inte en gång utan två i samma ledare. Annars har ju Indien den tjusiga titeln. Demokratisynen här är alltigenom formell, men det är inte formen utan innehållet som avgör demokratihalten.  Hon skulle behöva läsa på om USAs oöverträffat blodiga historia. Och vad är det demokratiska i Trumps krig mot valprocessen och medierna? Eller att två miljoner interner (de flesta svarta) saknar rösträtt? Eller det obsoleta elektorssystemet? Nej, den analysen var inte lyckad och verkar gå på ren reflex. För att citera salig Jan Myrdal om USA: ”Den härskande klassen äger, den härskande klassen härskar. Och så finns det en liten kasperteater i toppen”. Mer demokrati än så blir det inte när Wall Street som alltid har sista ordet. 

Och ”Skåne bör lära av Elon Musk” skriver Tobias Lindberg i samma tidning. Om militärkuppen i Bolivia, som tack och lov misslyckades, sa Musk: ”Vi kuppar vem vi vill!” Vilket förtjusande föredöme, Sydsvenskan. Evo Morales och den folkvalda socialismen är nu tillbaka i Bolivia som givetvis klarar sig mycket bättre utan Elon Musk. Där har Skåne något att lära.

Danmark ska avliva alla de covid-muterade minkarna på sina minkfarmer, 15-17 miljoner djur, ”så snart som möjligt”. När ska minkfarmerna förbjudas i Sverige? Omedelbart, hoppas vi. Tveka inte, Löfven! Minknäringen var redan förut mycket kontroversiell och nu är det läge att bli av med den för gott. Och problemet är större än så: hela den moderna djurhanteringen och köttindustrin är omoralisk och en risk för överförbara sjukdomar mellan människa och djur. Veganism är framtiden för hälsan.

Kristoffer Brinkåker (SD) i Lund har 3/11 spridit högerextrem propaganda; han lämnar sin post och hans – högerextrema – parti utesluter honom. Om alla utesluter varandra för högerextremism i SD får vi ett problem mindre i svensk politik.

Konsten. 1890-talets Europa och särskilt då Paris måste ha varit magiskt, bättre – eller åtminstone intressantare – i vissa avseenden än vår egen tid. Om man tillhörde rätt samhällsklass, that is. La Belle Epoque varade fram till 1914; Art Noveau, världsutställningarna, framtidstron, anarkismen, den postimpressionistiska konsten – och så esoterismen. Per Faxnelds bok ”Det ockulta sekelskiftet” är väldokumenterad och läsvärd med mycket vackra bilder. Hilma af Klints konstnärliga pionjärverk i början av 1900-talet ägnar han en ingående analys, men också den esoteriska historien både före och efter madame Blavatsky beskrivs på ett intressant sätt.

Särskilt fastnar jag för den briljanta teosofen Annie Besants ”tankeformer” (bild nedan) som triggade den abstrakta konsten, men förtalet av kollegan C. W. Leadbeater har Faxneld nog fått om bakfoten. Inte heller nämner han deras beskrivning av subatomära partiklar, kvarkar och strängar långt före den etablerade fysiken: claivoayansen föregrep kärnfysiken på ett häpnadsväckande sätt liksom den föregrep den abstrakta konsten.  Teosoferna splittrades efter Krishnamurti-affären  och Rudolf Steiners antroposofi tog över och är än idag praktiskt verksam med undervisning, sjukvård och jordbruk i svenska Järna och på många andra håll internationellt. Nedan: Beasant/Leadbeater ”Thought Forms”, 1901.

***

Citatet: ”Att vi över huvud taget har några demokratiska rättigheter i Sverige beror på att fattiga människor varit beredda att organisera sig och ta strid för dem. Hade överklassen fått som den vill så hade vi inte haft några andra rättigheter än att äta rutten potatis och få ett kok stryk om dagen. /…/ Så ser den svenska historien ut. Den obildade överklassen som gapat om nation och Sveriges ära har samtidigt startat krig, plundrat fosterjorden och försökt sälja ut oberoendet till den för tillfället starkaste stormakten. De fattiga och förtryckta har stoppat krig, räddat landet och drivit historien framåt”.  – Kalle Holmqvist,  AB 2012-12-28 och AB 2014-9-6.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 november, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: