Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ISRAELS TERRORISM.

Israel/USA har mördat den iranske atomfysikern Mohsen Fakhrizadeh i ett attentat utanför Teheran. Han var chef för Irans atomprojekt, rapporterar CNN och BBC. Lönnmord begågna av Israel är inget nytt – 1948 mördade terrorister i Stern-ligan FNs svenske medlare Folke Bernadotte i Israel-Palestina-konflikten. Fredsplanen som rättvist delade landet mellan Israel och Palestina sågs som ett hot. Om Bernadotte fått leva och FN-planen genomförts hade vi antagligen haft fred i Mellanöstern i dag.

***

Som jag så många gånger förut påpekat är polisen ett allt större hot i vardagen även mot helt vanliga ”laglydiga” människor. Tidningen skriver nu om en 14-årig pojke i Malmö som efter ett polisövergrepp är mera rädd för polisen än för de kriminella. Och i Frankrike införs böter eller fängelse för att fotografera poliser – polisövergrepp får därmed fritt fram. Stöd Copwatch!

***

Lund. Anarkister attackerade Lukasjenkos medhjälpare från Apple. För inte så länge sedan började företaget Apple bry sig om belaruska polisers säkerhet. Då krävde Apple radera de telegram-kanaler som offentliggjorde belaruska polisers personuppgifter. Lukasjenkos medhjälpare från Apple håller på att sälja sin iphone 12 nu. Apples ägare och chefer blir ännu rikare. Samtidigt arresterar Lukasjenkos regim de bästa folkliga kämparna. Fyra anarkister-partisaner, Igor Olinevich, Sergej Romanov, Dmitrij Dubovskij och Dmitrij Rezanovich, blev nyligen gripna och anklagade för terrorbrott. I Belarus är straffet för terrorbrott upp till dödstraff. Det pågår revolutionen i Belarus och företaget Apple står på regimens sida. Därför bestämde vi oss att påminna Apple om deras brott mot den belaruska revolutionen och mot det belaruska folket. Natten mot den 5 november attackerade vi butiken mStore i Lund. Butiker mStore säljer Apples produkter och jobbar med annan Apple-relaterad service. Vi kastade flaskor med svart färg på butikens fönster. Med denna aktion proklamerar vi att Apple måste sluta skydda belaruska poliser. Det är också vår solidaritetshandling med alla fängslade anarkister.

Offentliggörande av belaruska polisers personuppgifter ”leder till våldet”, enligt Apple. Detta företag har däremot inga invändningar mot det statliga våldet i Belarus. Belaruska poliser torterar och våldtar. Trots detta försvarar Apple dessa bödlar och våldtäktsmän. Västerländska företag gillar prata om ”demokratiska värderingar” men i själva verket ser vi hur Apple skyddar den belaruska diktaturens våldsmonopol. Apples ställningstagande speglar västerländska borgerliga ”demokraters” syn på situationen på Belarus. Enligt denna syn är statligt våldsmonopol heligt och okränkbart. Och folket får vara missnöjt och protestera men måste vara ”fredligt” och tåla statligt våld utan att göra aktivt motstånd.

Vi, anarkister, välkomnar det revolutionära våldet. Vi är stolta över våra kamrater som tog till vapen trots alla möjliga repressalier. Vi är övertygade att radikalisering av det folkliga motståndet leder till seger. Apples faktiska ställningstagande mot den belaruska revolutionen visade återigen att västerländska ”demokratiska” kapitalister stödjer diktatorn Lukasjenko. Både diktatur och borgerlig ”demokrati”, dessa två former av förtrycksystemet, måste förstöras. Istället ska vi bygga ”den framtida ljusa anarkistiska kommunismen” som vår unge hjälte Mikhail Zhlobitskij som offrade sitt liv två år sedan talade om i sina sista ord. Vi hoppas att Mikhails dröm ska förverkligas i den belaruska revolutionen.

Video:

— Internationella anarko-kommunistiska aktionsgruppen ”De solidariska” (via gatorna.info).

***

Boktips: Håkan Thörn har skrivit den bästa boken någonsin (jag har nog läst alla) om 1968, året som förändrade världen. Med titeln ”1968. Revolutionens rytmer”, Daidalos 2018, behandlar den musik och politik detta underbara och exalterade år med detaljerad kännedom och stor entusiasm. Jag var 20 år 1968 och mycket av det boken beskriver har jag själv upplevt (och skildrat i romanen ”Dialog om Frihet”, 2001). vilket jag är tacksam för. Att allting kan vara helt annorlunda är en viktig erfarenhet i den dystopi vi numera lever i. Vi lyckades inte avskaffa Makten den gången – men nästa gång! Längtan efter frihet finns alltid  kvar och en dag realiseras den. En upplyftande bok som ingen bör missa. Sextiotalet – kom tillbaka!

Konsten: Jean-Honoré Fragonard: The Fountain of Love, 1785.

***

***

Citatet: ”När Pantrarna anlände insåg svarta ungdomar att det fanns svarta hjältar som skulle slåss och dö om det var nödvändigt för att få vad de ville ha.  Jag tyckte det var underbart. De skrämde livet ur de vita och vi behövde verkligen det.” — Nina Simone, svart radikal sångerska, citerad i Håkan Thörns bok.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 november, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: