Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KOM TILLBAKA, EKIS!

En sista kommentar om partiledardebatten. Jimmie Åkesson anklagade Per Boström (MP) för ”nationalism” – ha ha ha. Är detta ett skällsord för SD? Sen när då? Löjeväckande. Svensk politik måste också dra sitt strå till klimatstacken och det är inte nationalism utan globalt tänkande. Alla länder och vi alla måste hjälpas åt. Utom SD, då.

Vad ska man säga om Kajsa Ekis Ekmans´transmogrifiering? Det började väldigt bra. Hon framstod som en frisk intellektuell fläkt, bright och kompetent,  med anarkistiska sympatier, vilket betyder att hjärtat finns med. Sen dröjde det inte länge innan hon lät sig intervjuas av KP, tog emot Leninpriset, hetsade mot transaktivisterna och nu senast – försvarar Mona Sahlin (S) som i sin Säpo-roll bekämpade den radikala vänster Kajsa själv kommer ifrån. Är hon på väg ner i samma blåbruna sörja som så många andra numera? Det hoppas vi verkligen inte. Samhällsdebatten behöver en svensk David Graeber. Kom tillbaka, Ekis!

Konsten: Malmögalleriets ägare undrade var den världsberömda konstnärens skulptur, tillika en vas, hade tagit vägen. Skulpturen, värd cirka 100 000 kronor, hade blivit stulen.Två år senare upptäckte en bekant att den var till salu utomlands (Expr.). Det handlar om Louise Bourgeois¨s skulptur ”The Couple” som finns i flera varianter. Hon är känd av allmänheten för jätteskulpturen ”Hon” på Moderna Museet i Stockholm och för sina överdimensionerade spindlar (bild nedan) varav en finns som offentlig konst i Malmö.

***

Citatet: ”Jag är inte vad jag är, jag är vad jag gör med mina händer”. — Louise Bourgeoise, skulptör.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: