Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

USCH FÖR BUSCH.

FBI säger att man avslöjat en sammansvärjning med syfte att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer av sex män som är involverade i en beväpnad milisgrupp. Guvernören hade blivit ett mål för milisen efter att hon antagit strikta sociala distanseringsåtgärder ända sedan coronapandemins inledning (BBC).

Tanken att nazisterna var socialister är genomskinligt absurd. Tyvärr är det också en idé som framstående personer till höger som senator Rand Paul har tagit upp. Så låt oss alla säga det tillsammans nu: nej, nazisterna var inte socialister. De var faktiskt engagerade antisocialister (Jacobin Magazine).

Ebba Busch (kd) och hennes blöta covidfarliga fester är ett exempel på politiskt hyckleri av pyramidala proportioner. ”Sverige har med berått mod ökat smittspridningen” sade hon och gjorde sedan likadant. En livsfarlig politiker. Usch för Busch.

Konsten: I den bok jag läser just nu, ”Det ockulta sekelskiftet” finns ett intressant avsnitt om teosofernas ”tankeformer”, tankar betraktade som föremål av den clairvoayanta iakttagaren. Återgivna i bild av socialisten och teosofen Annie Beasant: Thought-Forms 1901 kan de ha varit en inspiration till modernismen inom konsten som blommade upp och bröt igenom strax därefter. Flera av modernismens och den abstrakta konstens pionjärer som Kandinsky och Mondrian var teosofer – och inte bara Hilma af Klint. Men det kan åtminstone delvis förklara varför hon var först.

 

Citatet: ”Tankar skapar karaktären”. —Annie Beasant.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: