Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ATT VARA KLASSISK.

Amerikanska poeten Louise Glück har fått årets Nobelpris i litteratur med motiveringen ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

President Donald Trump tänker inte delta i en digital presidentkandidats-debatt. Det säger han till tv-kanalen Fox News. Trumps uttalande kommer efter att den amerikanska Commission of Presidential Debates meddelat att nästa debatt mellan Donald Trump och Joe Biden ska ske digitalt. Tanken är att de båda presidentkandidaterna, på grund av risken för smittspridning, ska befinna sig på olika platser i Miami, Florida.

Nu fegar Trump ur och ska ”istället” hålla ett traditionelt hyllningsmöte med Trumpanhängare. I sakpolitiken har Trump ingen chans mot Biden. För att inte tala om vilken slarvsylta Bernie hade kunnat gjort av honom.

Ett par aktuella debatter. Det pågår en hetsig diskussion mellan Cissi Wallins sajt Gardet https://www.gardets.nu å ena sidan, och mellan feministikonen Judith Butler och Aftonbladet å andra sidan om transpersoners rättigheter. Gardet har kanske något att lära av det sansade tonläget på gatorna.info i en helt annan debatt, den om aktivismen. Jag fortsätter att följa denna spännande och lärorika diskussion som hittas i kommentarsfältet till denna artikel: https://gatorna.info/threads/preem-lysekil-och-aktivismens-kollaps-2752/

Jag läser i tidningen att de flesta 75+are saknar bank-id och känner sig allmänt överkörda av den tekniska utvecklingen. Någon assistans får de inte. Det känns igen. Jag har varken bank-id eller mobil och jag har helt slutat att handla på nätet på grund av att man lyckats göra det så krångligt. Det verkar vara en allmän tendens i tiden detta. Som bloggare har jag blivit utsatt för Webpress’ reformiver. Det vanliga sättet att redigera – kallas numera classic – har ersatts av ett näst intill obegripligt ”block”-redigeringssystem som i alla fall enligt mig inte har några fördelar alls. Så för att kunna redigera i ”classic” måste jag nu ta oändliga omvägar, vilket minskar redigeringstakten väsentligt. 

Nu kan det låta som om jag är konservativ men den som läser min blogg vet att jag tvärtom är radikal. Den sverigedemokratiska konservatismen finner jag ytterst motbjudande. Men allt som är nytt är inte med automatik bättre och allt gammalt är inte per automatik sämre.  Detta märks tydligast inom arkitekturen och konsten, men också på andra områden. När man rev stadskärnorna i de flesta svenska städer och ersatte dem med varuhuslådor var detta inget framsteg. Förnyelse ska betyda förbättring, inte försämring. 

Citatet: Jag är stolt över att vara klassisk. — S. Jacobson.

***

Konsten: Klassisk muralmålning i Chiapas.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 8 oktober, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: