Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SKOGS(FÖR)BRUKET.

Det sägs att den romerska kejsaren hade en slav med enda uppgift  att då och då viska i kejsaren öra ”Kom ihåg att du är dödlig”. Det kunde vara ett tips till Donald Trump, inte slaven men väl budskapet, exempelvis i hans hörlurar. Risken är att han bara skulle fräsa ”Shut the f-ck up!” Caligula (12-41 e. kr.), som gav namn åt sjukdomen ”kejsarvansinne” eller megalomani, gick inte att påverka på det sättet. Istället utropade han sig till gud och beordrade befolkningen att dyrka honom som en sådan. Vi får väl se hur många steg Trump har dit. Jag insinuerar inte att Trump har andra likheter med den depraverade Caligula, men en släng av storhetsvansinne (”Jag är ett stabilt geni”; ”En president får göra vad han vill”) verkar faktiskt inte alltför långsökt.

När skogen tystnar” är en dokumentär av Marcus Aspsjö som handlar om hur den sista naturliga gammelskogen kalhuggs och hårdexploateras av giriga skogsägare och skogsbolag. Vi får också följa med när Marcus paddlar den mäktiga Yukon-floden ner  och vandrar i de norrländska urskogarna. Kusliga bilder på kalhyggen som är lika sterila tio år senare; en skogsbrand eller orkan hade varit skonsammare. ”Man kan plantera ett träd men inte en skog”. Skogsbolagen hatar denna film och ultrahögerns egen tidning GP skriver om den under rubriken ”Hotet mot äganderätten”. Man saknar ord. Är människan för dum för att överleva?

Konsten: Yukonfloden. Foto courtesy Wikipedia.

***

Citatet: ”Man kan plantera ett träd men inte en skog”. — Marcus Aspsjö.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: