Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DAVID GRAEBER.

Övers. S, Jacobson 2020.

”En revolution i världsskala kommer att ta mycket lång tid. Men det är också möjligt att inse att den redan börjar hända. Det enklaste sättet att tänka på det är att sluta tänka på revolution som en sak – ”revolutionen”, det stora katastrofala avbrottet – och istället fråga ”vad är revolutionär handling?” Vi kunde då föreslå: revolutionär handling är varje kollektiv handling som avvisar, och därför konfronterar, någon form av makt eller dominans och därmed återupprättar sociala relationer – även inom kollektiviteten – i det ljuset. Revolutionär handling behöver inte nödvändigtvis syfta till att välta regeringar. Försök att skapa autonoma samhällen inför makten (med Castoriadis definition här: de som utgör sig själva, som tillsammans gör sina egna regler eller principer för drift och kontinuerligt omprövar dem), skulle till exempel nästan vara per definition revolutionära handlingar. Och historien visar oss att den kontinuerliga ackumuleringen av sådana handlingar kan förändra (nästan) allt.”

-— David Graeber, Fragment of an Anarchist Anthropology.

***

”Det normala, när du utmanar den konventionella lärdomen – är att det nuvarande ekonomiska och politiska systemet är det enda möjliga – är den första reaktionen du sannolikt kommer att få ett krav på en detaljerad arkitektonisk plan för hur ett alternativt system skulle fungera, ner till dess finansiella instrument, energiförsörjning och avloppsreningspolicyer. Därefter kommer du troligen att bli ombedd att få ett detaljerat program för hur detta system kommer att skapas. Historiskt är detta löjligt. När har social förändring någonsin hänt enligt någons plan? Det är inte som om en liten krets av visionärer i renässansen Florens tänkte på något de kallade ”kapitalism”, redogjorde för detaljerna om hur börsen och fabrikerna en dag skulle fungera och sedan inrättade ett program för att förverkliga deras visioner. I själva verket är idén så absurd att vi mycket väl kan fråga oss hur det någonsin har fått oss föreställa oss att detta är hur förändringar råkar uppstå”.

-—David Graeber.

***

”Utvandringsteorin föreslår att det mest effektiva sättet att motverka kapitalismen och den liberala staten inte är genom direkt konfrontation utan med hjälp av vad Paolo Virno har kallat ”engagerat tillbakadragande ”, massavhopp av dem som vill skapa nya former av gemenskap. Man behöver bara titta på de historiska dokumenten för att bekräfta att de mest framgångsrika formerna av populärt motstånd har tagit just denna form. De har inte involverat att utmana makten (detta leder vanligtvis till att de slaktas, eller om inte, förvandlas till någon – ofta till och med värre – variant av mycket som man först utmanade) men från en eller annan strategi att glida bort från dess grepp, från flykt, desertering, grundandet av nya samhällen.”

— David Graeber, Fragment of an Anarchist Anthropology.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: