Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

POLITISKT VÅLD I KRIG OCH FRED.

Chilensk anarkist i rättegång för fascists död i Spanien. Den chilenska anarkisten Rodrigo Lanza inväntar 20 års fängelse för en fascists död i Zaragoza, Spanien. De många oegentligheterna i Barcelona 4-F-fallet avslöjades i dokumentären Ciutat Morta, tillsammans med polisvåldet som fångarna drabbats av och som kunde täckas tillbaka till 2014 (Freedom News). Fallet Rodrigo Lanza är ändå mycket ovanligt.

För en fascist är det inget problem att döda någon, det är tvärtom något bra. Might is Right. Viva la Muertre. För de flesta andra människor innebär det ett etiskt problem, men ytterst få är ändå principfasta pacifister och antifascism är alltid självförsvar.

De svenska arbetare som stred mot fascisterna i Spanien 1936-39 blev så vitt jag vet aldrig åtalade trots statens reseförbud. Av de 600 Spanienfrivilliga stupade 164. Som hjältar. Nu kan man invända att det är skillnad på krigstid och fredstid. Men fascister är det ingen skillnad på, de är inte mindre värda men de utgör alltid ett dödligt hot. Det brukar vanligen räcka med fysisk konfrontation men det beror helt på omständigheterna. Vänstern har inte dödat någon i Sverige de senaste 100 åren. Svenska nazister har begått 47 mord enbart mellan 1983-2019; Björn Söderberg, John Hron, Malexandermorden och många, många andra. Tur att AFA finns! 

Anarkisten Nisse Lätt (nederst t.v.) vid fronten i Spanska Revolutionen 1936-39.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: