Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

AUTOKRATI ELLER ANARKI?

Autokratisering. 2020:s rapport från Varieties of Democraies har titeln Autocratization Surges – Resistance grows.

VoD visar hur fler regeringar manipulerar medierna, underminerar civilsamhället, rättsstaten och manipulerar val. Rapporten visar att världen nu har en majoritet av länder som är icke-demokratier för första gången på länge, att trenden av minskande demokrati accelererar, att mest påverkat är yttrande- och mediefriheterna men att även valens kvalitet börjar gå ner (Expo). https://expo.se/2020/03/hur-demokratier-dör

Expos demokratisyn är liberal. Det innebär inte att liberalismen är en garant för demokratin. Ekonomisk demokrati har man aldrig omfattat, och i samma tidning noterar man att Liberala Ungdomsförbundet vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp (HMF).

Motsatsen till autokratisering är istället direkt demokrati, en kvalitativ fördjupning av demokratin och en antiauktoritär samhällsstruktur som frihetliga socialister och syndikalister förespråkar och som praktiseras bl.a. i Chiapas och i Rojava.

För att knyta an till Stellan Elebro i det förra blogginlägget:

”Stort fokus är t.ex. på äganderätten där man vänder sig emot både det statliga och privata ägandet för att sikta på gemensamt, lokalistiskt, ägande (kooperativ, allmänningar tex). Andra praktiker är t.ex. ockupationer eller etableringen av sociala centra, eller för den delen grannsamverkan av olika grad. Allt från kvartersloppisar till rena övertaganden av delar av länder (Rojava) finns i strömningens rikedom. Genom en form av förmänskligande i relationerna så hoppas man undergräva den rådande ordningen”. 

Där finns hoppet om en tilltagande (i stället för avtagande) demokratisering. Autokraterna är tydliga med vad dom hatar och vad dom inte vill ha. De frihetliga socialisterna visar vad de älskar och vad de vill ha.

***

Paul Signac: In the Time of Harmony.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 oktober, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: