Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN AKADEMISKA FRIHETEN.

Att Donald Trump är en avancerad skattesmitare borde i vanliga fall diskvalificera honom direkt kan man tycka. Usel skattebetalare – men desto bättre på att göra avdrag: 650 000 kronor (!) för att få sitt hår fixat. Men han mässar förstås sitt mantra ”fake news”, nu som förut i de mest skilda sammanhang. Risken finns att presidentvalet om det blir jämnt kommer att avgöras i Högsta Domstolen; därav Trumps brådska med att ersätta en progressiv domare med en reaktionär.

Lunds Studentkår har haft en diskussionsafton på temat ”Fri akademi eller Genusdoktrin”? Aktualiserad bl.a. av Germund Herslows kritiserade föreläsning och dess efterspel. Anna-Karin Wyndhamn poängterar att jämställdhet är ett politiskt område, medan genus är ett akademiskt. Bra att det blir klargjort. 

Värre var det då på sin tid med Faurisson vill jag minnas, som också åberopade den akademiska friheten. Noam Chomsky försvarade då denna princip, men tog avstånd från Faurissons antisemitism. Också detta ledde till större klarhet.

Och när vi ändå håller oss till den utmärkta  tidningen Lundagård, läs den fina texten av Julia Hagström:  ”Myten om Athen”. https://www.lundagard.se/2020/04/21/myten-om-athen/

Min egen text om studentcaféet Athens historik 1953-1973 finns här: https://konstochpolitik.org/2011/07/08/gamla-cafe-aten-i-vara-hjartan/

Och en dag ska jag ta modet till mig att inspektera och recensera den senaste totalrenoveringen. Jag bävar…

En glad nyhet: Preem har beslutat att dra tillbaka sin ansökan om ett större oljeraffinaderi i Lysekil.”Vilken enorm seger för klimatet och miljörörelsen!” twittrar Greta Thunberg. Motstånd lönar sig!

Konsten: Prins Eugén: Molnet. En pastoral landskapsmålning som har allt; ett mästerverk in my opinion.

Citatet: ”Räkna de lyckliga stunderna blott!” — Ulla Billquist, 1943. Denna mentalhygieniskt välgörande visa sjöngs just när WW2 såg som mörkast ut. Då vände det! Kriget gick mot sitt slut och Ulla själv hann uppleva freden. Hon var vår tappraste soldat.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 september, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: