Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN GODE BANDITEN.

Militanten Lucio Urtuba, 89, RIP. Född i Cascante 1931 packade han i mycket ung ålder resväskan för att fly från Franco-militären och 1954 reste han till Paris, som har varit hans basläger fram till sin död.

Hans liv var som en film och det är ingen kliché. Hans eskapader samlades i en dokumentär, i böcker, en pjäs, en serie och ett flertal pressrapporter som berättade om denna äventyrare. Riktmärket var anarkismen, som han förklarade i en intervju i GARA för ett decennium sedan.

Hans mest kända bravad var de  förfalskningar som han smög in i banken som då kallades First National Bank, numera Citybank. Han investerade pengarna (20 miljoner euro då) i anarkiströrelsen vilket gav honom smeknamnet ”Good Bandit” och ”Basque Fox” (libcom).

Medan den reella ekonomin har havererat de senaste månaderna har börsen nått rekordhöga värden. Kapitalismen är blott ett kasino. I stället för börsens spekulation och lotteri behöver vi en rationell, socialistisk planekonomi (Revolution).

De 20 amerikanska atombomberna som är stationerade vid den tyska Büchel-flygbasen har blivit så impopulära att vanliga politiker och religiösa ledare har gått med i antikrigsorganisationer för att kräva att de avskaffas och har lovat att göra vapnen till en kampanjfråga vid nästa års nationella val. https://www.youtube.com/user/GreenpeaceDE?sub_confirmation=1

Kriminalpolitiken. Vi har en brottslighet som ska bekämpas. Men inte på bekostnad av rättsäkerheten för hederliga medborgare, oavsett deras hudfärg, efternamn eller vad en och annan släkting begår för eventuella brott. Nu framförs den ena galenskapen efter den andra. Även medborgare som inte är misstänkta för brott ska kunna avlyssnas. Det ska byggas fängelser av svenska biståndspengar i länder som bevisligen torterar fångar. Och så vidare. ”Man hade den ordningen i gamla Östtyskland”, säger Leif G W Persson (Magasinet Paragraf). Här ett diagram från Faktabanken som får illustrera utvecklingen av grov brottslighet. Den som inte polisen berättar.

Konsten: Jimmie ”jag vet inte” Åkesson. Eller ”jag fattar inte”?

Citatet: ”Jag vet inte”. —Jimmie Åkesson, partiledare SD.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: